Skocz do zawartości

Wymiana oleju - czy sprzed ponad roku jeszcze dobry?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcę wymienić olej w silniku chyba na taki jak miałem czyli Mobil1, 5W50 Rally Formula i mam w bagażniku od ostatniej wymiany jeszcze ok 2 litry w bańce 4 litrowej. Szkoda mi tego zmarnować i mam pytanie: Czy jak będę zalewał 4 litry z zupełnie nowej bańki to mogę dolać do tego - te 2 litry których nie wykorzystałem 1,5 roku temu? Czy olej nie stracił swoich właściwości? Był ciągle w bagażniku (samochód nie garażowany) w napoczętej bańce 4 litrowej. Dziękuję.
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety,wyszedłem z mieszkania, odpalam a silnik jakby chodził nie na wszystkich cylindrach do końca i na Pb i na LPG. Pomyślałem,że może woda dostała się do gniazda świec i zjechałem do CPN-u, powykręcałem 4 pierwsze od kabiny cewki z fajkami ale wody nie było. Teraz mam nowy problem! Sam już nie wiem! Czy ten samochód czuje,że biorę na początku miesiąca wypłatę i strzela fochy? Mam go już dość! A pożarł mi przez 3 mies. 2,5 tys.zł na różne duperele: zawieszenie itp itd.

Zastanawiam się czy to mogło wpłynąć, że wracałem do domu trochę "jak wariat": tryb "S", na benzynce, noga prawie przy podłodze" no i masz babo placek" :mad2: Ale czy już nie wolno człowiekowi lepiej przydusić od czasu do czasu? Odrobinę radości z jazdy się nie należy? Przecież BMW to właśnie radość z jazdy... Jutro jadę chyba na komputer.

Opublikowano
znam Twoj bol kolego, mi tak pozera od prawie poltora roku od 500 do 1000 miesiecznie na rozne duperele :cry2: niestety jak sie chce miec wiekowe BMW to trzeba placic, z reszta kazde tak
Opublikowano

Już lepiej. Po prostu olej dostał się trochę do gniazda świec a do tego dwie świece były zużyte. Podokręcałem mocno śruby od pokrywy zaworów bo "przesiąka" i gromadził się w gniazdach w małej ilości ale jednak. Zdziwiłem się, bo jak silnie zacisnąłem to jeszcze dało radę o 45 st. każdą dokręcić. Dzisiaj przy świetle dziennym poodciągałem dokładniej. Ale teraz myślę,że zanim wymienię olej chyba trzeba będzie zmienić uszczelkę pod pokrywą zaworów.

ps: zdziwiłem się ,że w dwóch na trzy zakłady które robią diagnostykę komputerową odmówiono mi i powiedziano ,że komputer nic nie pokaże bo uszkodzenia np: cewek nie pokazuje. Ale myślę,że panowie nie mają pojęcia bo w trzecim zakładzie okazało się że tak.

Opublikowano

ps: zdziwiłem się ,że w dwóch na trzy zakłady które robią diagnostykę komputerową odmówiono mi i powiedziano ,że komputer nic nie pokaże bo uszkodzenia np: cewek nie pokazuje. Ale myślę,że panowie nie mają pojęcia bo w trzecim zakładzie okazało się że tak.

tak to jest piekne, mi tak powiedziano w Bosch Auto-Perfekt, niby najlepszy serwis, gratulacje dla "fachowcow" :mrgreen:

Opublikowano
Ja raz podjechałem do Bosch Servis na Związkową z hałasującym Vanosem. Wyszedł taki szczupły, niewysoki pewny siebie człowiek i zaczął rzucać "tysiącami" - zamurowało mnie jak powiedział ,że trzeba wymienić łańcuch rozrządu a to będzie kosztowało 5 tys.zł :jawdrop: Dlatego omijałem to miejsce szerokim łukiem :?