Skocz do zawartości

Problem z wycieraczkami przedniej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i Panie:

Czegoś takiego jeszcze nie było :doh:

Jadąc sobie zauważyłem że wycieraczka mi nie zbiera dokładnie mokrego z szyby - pomyślałem więc - pewnie piura padły, albo jest zimno i to przez to.

Ale chcąc zamontować nowe pióra zauważyłem, że to nie wina samych piór, a tej sprężyny, która dociska ramię wycieraczki do szyby.

Wycieraczkę mogę sobie odgiąć od szyby, praktycznie pod każdym kątem, a sprężyna nie spowoduje jej powrotu do pozycji pracy :jawdrop:

Miał ktoś coś takiego, bo ja nie wiem co to się porobiło, sprężyny są całe, siedzą na swoim miejscu, a mimo to nie dogniatają wycieraczek tak jak wcześniej.

Wykluczam też ingerencje osób trzecich.

Jakieś pomysły, czy trzeba szukać nowych ramion?

RWD Rulez!
Opublikowano
miałem to samo ze starości i od warunków atmosferycznych zaśniedziało TZN. trzeba psiknąć jakimś WD-40 lub czymś smarującym i się bawić tak długo aż swobodnie zacznie eis ruszać i opadać :!: :cool2: (oczywiście zachowaj szczególna ostrożność aby ci szyba nie poleciała)
Opublikowano
a moze wymienic tylko sprezyny. Rozumie ze problem obejmuje jedna wycieraczke a nie obie. Bo jesli obie to nie chce mi sie wierzyc w zbieg okolicznosci. pozdrawiam

Właśnie wzięlo się to z "nikąd" i dotyczy obu wycieraczek.

Strona kierowcy jest "bezwładna", strona pasażera jeszcze leciutko dociska wycieraczkę do szyby.

Właśnie nie wiem, czy dało by rade wymienic tylko sprężyny, muszę poszukać, ale wątpię, bo na realoemie nie ma wyszczególnionych sprężyn, są same ramiona.

Ale wcześniej spróbuje tak jak mówi martino281 mam nadzieje że poskutkuje.

Pozdrawiam

RWD Rulez!