Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

podłączony od dłuższego czasu jest w/w wzmacniacz. Obwód podtrzymujący (RMT) składa się z 12V z radia, przechodzi przez przełącznik dźwigienkowy i wchodzi do wzmacniacza.

Ponieważ często zapominałem wyłączać wzmacniacz (rozładowywał się aku), postanowiłem dodać diodę która sygnalizowałaby, że wzmak jest włączony.

Diodę 12V podłączyłem katodą do (-) kabla RMT (aby napięcie pojawiało się tylko gdy pojawia się tam prąd z przełącznika) a anode uziemiłem masą zapalniczki.

Po długiej walce efekt jest taki: przełączam dźwigienkę, zapala się dioda, włącza się wzmacniacz aby po 5 sekundach się wyłączyć. Dioda tymczasem świeci sie normalnie do czasu aż wyłączymy przełącznik. I tak w kółko. O CO CHODZI???

Będę bardzo wdzięczny za poradę. Może gdzieś muszę dodać rezystor? Proszę o dokładne wskazówki bo jestem laikiem!

Z góry dzięki :cool2:

Opublikowano

to podlacz to pod zaplon.

Jakie masz radio ?

podloczenie rezystora raczej nic nie pomoze bo masz diode 12V z wbudowanym takim rezystorem.

Opublikowano

Masz rację. Pokombinuję z wzięciem 12V z innego miejsca, może bezpośrednio z aku z bezpiecznikiem (po prostu z przewodu wzmacniacza). Z tego co pamiętam, to wziąłem od radia własnie po to, aby sie wyłączał z radiem, ale to nie zadziałało i musiałem przełącznik dać :) Wiem że dużo w tym bałaganu, ale tak to jest jak ma sie mało czasu i wraca sie do problemu po kilku dniach ;)

Wielkie dzięki za podpowiedzi i ide próbowac...

Opublikowano

wzmacniacz ma wziete zasilanie z radia ??

I jeszcze Ci to instalacji nie spalilo ?

zasilanie daj bezposrednio z akumulatora jakims solidnym kablem (np 8mm2)

mase tez cos solidnego i do nadwozia

RMT z wzmaka podlocz pod 16 pin jesli masz org radnio BMW (albo pod antena, RMT lub cos w tym stylu)

Powinien sie wlaczac razem z radiem - jesli nie zadziala to podlocz pod stacyjke (pin albo 5 albo 9 w orginalnym radiu/zlaczu BMW)

NAPISZ JAKIE MASZ RADIO ?

Opublikowano

Nie nie :) Źle mnie zrozumiałeś :) Wzmacniacz jest do akumulatora podłączony super grubymi kablami. Przewód RMT był poprowadzony od radia i co się okazuje to był problem!

Wystarczyło podpiąć teraz RMT od akumulatora i śmiga jak marzenie!

Radyjko to Alpine CDM-7871RM o mocy 4x45W.

Opublikowano

Bardzo dziękuje za wytłumaczenie problemu. Nie zawsze chce słuchać radia z subwooferem. Na codzień wystarczaja mi świetne przednie głośniki. Czasem jednak mam ochotę posłuchać muzyki, np z ipoda w lepszej jakości i z dodatkowym basem. Wtedy - pyk - i mam więcej basu. Tylko dlatego tyle kombinowania! W radiu nie mam przycisku aby włączać i wyłączać go. A to sie bardzo przydaje.

Pozdrawiam!