Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja mam jeszcze takie pytanie. Kupiłem auto i bede zmienial olej. Wiem że poprzedni właściciel, który miał go 6 mies lał 10w-40 castrol magnatec. czy nic sie niestanie jak wleje pełen syntetyk 5w-40 castrol edge? Pytam bo niektórzy maja teorie ze nie zmienia się na żadszy bo wypłuka sie nagar i narobi szkód. Silnik ani turbo nie poci się nigdzie i nie bierze oleju.

nie wiesz jak dlugo poprzedni wł. jezdzil na pólsyntetyku??

dolewasz oleju (czy ubywa)?

i tu jest wiesz... na dwoje babka wróżyła...

Opublikowano
Ja mam jeszcze takie pytanie. Kupiłem auto i bede zmienial olej. Wiem że poprzedni właściciel, który miał go 6 mies lał 10w-40 castrol magnatec. czy nic sie niestanie jak wleje pełen syntetyk 5w-40 castrol edge? Pytam bo niektórzy maja teorie ze nie zmienia się na żadszy bo wypłuka sie nagar i narobi szkód. Silnik ani turbo nie poci się nigdzie i nie bierze oleju.

nie wiesz jak dlugo poprzedni wł. jezdzil na pólsyntetyku??

dolewasz oleju (czy ubywa)?

i tu jest wiesz... na dwoje babka wróżyła...

Ten koleś który jeżdził przedemną tym autem 6 mies tylko 2 x wlał półsyntetyk. Wcześniej auto było serwisowane w bmw wiec myśle ze tam leją syntetyk. Tego półsyntetyka nie ubywało i silnik suchuteńki. Dziś wlałem pełen syntetyk zobaczymy co bedzie.

Opublikowano
Panowie a jaki olej polecacie do E46 320d 2002r 150KM jeśli nie wiem co lał poprzedni właściciel a nie chce wlać przypadkiem złego oleju :roll: Podobno ma być lany castrol :roll: Oczywiście chodzi mi raczej o pełny syntetyk tylko nie wiem co teraz mu wlać bo chętnie bym zmienił buni olej :roll: I ostatnie pytanko czy to ma jakiś wpływ na olej silnikowy jeśli skrzynia jest w automacie z longlife (czyli podobno olej niewymienialny w niej nad czym ubolewam bo chętnie bym wymienił na wszelki wypadek) ?
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dodam tylko że tak jak wcześniej planowałem przeszłem z półsyntetyka na pełny 5w-40 castrol edge turbo diesel i zrobiłem już ok 3000km. Wszystko jest ok. Żadnych wycieków i na bagnecie mam cały czas maximum jak narazie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Koledzy pomoże ktoś z tym olejem ? :roll: Co wlać do 320d 2002r jeśli nie mogę nijak uzyskać informacji co było lane wcześniej ? :roll: Bardzo proszę o pomoc bo nie chcę wyrządzić szkód :roll:
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, w moim e46 320d rok 2001, po sprowadzeniu z niemiec zalany byl Mobil 1 10w40. Nie zastanawialem sie nad tym i gosciu,który ja sprowadzal zmienil olej na Elf o tych samych parametrach. Przejechalem na nim juz 5 tys i nie zrobilem zadnej dolewki. Poziom oleju na bagnecie stoi caly czas na max poziomie.

Ze wzgledów akustycznych i eksploatacyjnych podzespołów silnika chcialbym zmienic na syntetyk... Co byscie polecili w takiej sytuacji, bo juz kręćka dostaje po przeczytaniu wielu postow na ten tamat :roll: Mobil, Liqui Moly, castrol? Aha - przelot 193 tys.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, w moim e46 320d rok 2001, po sprowadzeniu z niemiec zalany byl Mobil 1 10w40. Nie zastanawialem sie nad tym i gosciu,który ja sprowadzal zmienil olej na Elf o tych samych parametrach. Przejechalem na nim juz 5 tys i nie zrobilem zadnej dolewki. Poziom oleju na bagnecie stoi caly czas na max poziomie.

Ze wzgledów akustycznych i eksploatacyjnych podzespołów silnika chcialbym zmienic na syntetyk... Co byscie polecili w takiej sytuacji, bo juz kręćka dostaje po przeczytaniu wielu postow na ten tamat :roll: Mobil, Liqui Moly, castrol? Aha - przelot 193 tys.

Pozdrawiam

Ja postawiłem na Shell Helix Ultra Extra LL04 5w30.

Inna opcja to np Castrol Edge Sport 0W-40 lub Edge 0W-30

Żadnych półsyntetyków w 320d!!! Producent ich nawet nie dopuszcza.

http://www.shell.com/home/page/pl-pl/shell_for_motorists/oils_lubricants/app_lubematch_pl_280807.html

http://ew5.earlweb.com/recommendations.php?site=8&sector=1&category=6&subset=127&vehicle=2229

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam moze ktos poradzi co zrobic:

Na forum wyczytalem ze do bmw klasyfikowanego jako norma EURO 4 nalezy wlac specjalny olej gdyz samochod posiada jakis filtr czastek stalych a takie wymagania podobno spelniaja oleje z norma BMW LL04, podobno rowniez norma LL04 obowiazuje dla samochodow od 2004 roku.

Mam 320d z marca 2004, przebieg 258tys, totez stwierdzilem iz powiniennem wlac olej spelniajacy LL04 ale w papierach samochodu znalazlem ze moja beta ma norme EURO 3, czy to znaczy ze nie mam tego filtra czasteczek stalych i nie moge wlac oleju z LL 04??

Dodam ze rozwazam wlanie olejow:

-mobil 1 ESP formula 5W-30 (BMW LL 04)

-mobil 1 Turbo Diesel 0W-40 (BMW LL Oil 01)

-mobil 1 new lifew 0w-40 (BMW LL 01)

-Castrol SLX PoWERFLOW LL04 0W-30 (BMM LL04)

pomoze ktos ktory wybrac?

Dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli masz normę euro 3 to raczej na pewno nie nasz filtra cząstek stałych. Możesz stosować olej ll04 oraz ll01. Ja nam normę euro 3 i stosuję ll04 shell ultra extra 5w30 i jest dobrze.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Dzieki za opdowiedz.

wynikła ciekawa sprawa z moim samochodem gdyz mimo ze w belgijskich papierach mialem norme euro 3, to po dzisiejszej weryfikacji

w ASO mojego numeru VIN, wyszlo ze jednak filtr czastek stalych w moim samochodzie istnieje, tak wiec wybor stal sie prostrzy,

Mobil 1 ESP formula 5W-30 :)

mam nadzieje ze silnik doceni moja dobroc :)

pozdrawiam