Skocz do zawartości

kontrolki tylnych swiatel + kierunkowskaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu pala mi sie non-stop kontrolki braku tylnych swiatel. Wszystkie zarowki sa OK i swiatla dzialaja. Jak wlacze swiatla, kontrolki gasna i wszyskto gra (zapalaja sie czasem jak wlacze stop). Do tego za kazdym razem gdy po zapaleniu auta po raz pierwszy wlaczam ktorys z kierunkowskazow, pierwsze piec mryngiec sa w dwa razy szybszym tempie niz normalnie - tak jakby ktoras zarowka byla spalona - oczywiscie wszystkie zarowki sa w porzasiu. Po tych pieciu szybkich wszystko wraca do normy az do chwili gdy zgasze autko i wlacze je jeszcze raz - historia sie powtarza. Nie jest to katastrofa, ale po roku juz czasem mnie cholera bierze szczegolnie jak slysze ten kierunkowskaz.

Zarowki z tylu wymienilem wszystkie, ale to nic nie pomoglo.

Krzysiek

Opublikowano

A sprawdzałeś te od podświetlania tablicy rejestracyjnej :?:

A w kierunkach może masz po prostu już lekko przepaloną żarówkę i niby działa ale może mieć nadpalone włókno które się objawia takim właśnie problemem :)

Opublikowano
sprawdz styki w tylnych swiatlach,a przede wszystkim polaczenie kabla masowego -brazowy-przeczysc i powinno rozwiazac problem.to co ci sie dzieje jest spowodowane slabym masowaniem.
te gusta conducir? BMW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzieki za podpowiedzi - sprawdzilem mase i polaczenia zarowek - lewa strona sie poprawila, prawa ciagle bez sukcesu, ale przynajmniej jest postep bede proboal jeszcze kombinowac z kabelkami przy prawej tylnej lampie.

Pozdro,

Krzysiek

Opublikowano
U mnie taz na kilka razy po przekreceniu kluczyka zapalaja sie kontolki tylnich swiatel a jak zapale swiatla to kontrolki gasna...
Opublikowano

tak jak pisze miros , sprawdz masę, brązowy kabel, u mnie własnie był zasniedziały przewód oraz utleniła się koncówka na płytce, przeciągnełem kabel poza wtyczką bezpośrednio i lampy od razu zaczeły mocniej świecic, efekt przepalonej zarowki od razu zginał i kierunek już szybciej nie mryga ;)

pozdr.

Opublikowano
Mam dokładnie ten sam problem:/ I też już z nim walczę od jakiegoś czasu:/