Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Jak w temacie.Pytam,bo mam klime niesprawną,a sprężarka klimy jest smarowana środkiem w czynniku chłodniczym.Czy to prawda,że spręzarka załącza się po nacisnięciu nawiewu na przednią szybę :?:.Czasami używam tego przycisku.Nie chcę natomiast wpędzić się w większe koszty(wymiana sprężarki).Jak narazie mam nadzieję,że jest nieszczelny układ :idea: .Pozdrawiam :cool2:
Opublikowano

Każdy najprostszy układ klimatyzacji ma co najmniej dwa czujniki: wysokiego i niskiego ciśnienia. Jeżeli nie masz czynnika to sprężarka nie powinna się włączyć, ze względu na niskie ciśnienie w układzie.

Czy się włącza najprościej sprawdzić próbując włączyć odpowiedni program na panelu, otworzyć maskę i spojrzeć czy sprzęgło na sprężarce "się załączyło". Jak sprężarka nie działa to będzie się kręcić tylko kółko pod paskiem, a "tarcza" z przodu kółka będzie stała nieruchomo.

Opublikowano
Ztego co wiem i zauważyłem to po wciśnięciu nawiewu na przednią szybę klima się nie załancza, tylko wentylator wieje ostro.