Skocz do zawartości

523i - Temperatura rosnie, brak ogrzewania, woda sie gotuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam wielki problem ze swoim autkiem. Temperatura zaczela wzrastac do 3 kreski. Zostal wymieniony termostat i wiskoza. Niestety to nie pomoglo. Plyn uciekal z weza kolo chlodnicy, jak sie okazalo chlodnica byla peknieta. Kupilem nowiutka chlodnice, zamontowalem, odpowietrzylem auto. Jade temperatura w normnie wjezdam na parking, podnosze maske a tam pelno dymu spod korka od chlodnicy. Woda zagotowana i zbiornik z plynem do chlodnicy pusty , dzis odpalilem ja ponownie po dolaniu plynu i brak ogrzewania i zaczela znow temperatura wzrastac. Pomocy mam juz dosc, co robic ?

POZDRAWIAM

Opublikowano
Sprawdź czy nie cieknie Ci nagrzewnica . Nie masz nigdzie z przodu auta wody pod dywanikami?

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano

u mnie ten objaw to był walnięty termostat

tez mi wode wywalało

wymiana zakończyła ten problem

ale jak piszesz ze masz nowy to nie wiem

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano

Ale po wlaniu wody do chłodnicy nie masz ogrzewania? Sprawdź to. bo jeśli masz wodę w chłodnicy a nie działa Ci ogrzewanie to albo woda ucieka Ci gdzieś przed nagrzewnicą albo nagrzewnica przecieka / lub termostat nie puszcza wody do obiegu chłodniczego. No ale skoro idzie Ci para z chłodnicy to znaczy że obieg wody jest .

A może kupiłeś zły termostat i wodę puszcza Ci w obieg dopiero jak silnik zaczyna się przegrzewać?

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Witam

Mam wielki problem ze swoim autkiem. Temperatura zaczela wzrastac do 3 kreski. Zostal wymieniony termostat i wiskoza. Niestety to nie pomoglo. Plyn uciekal z weza kolo chlodnicy, jak sie okazalo chlodnica byla peknieta. Kupilem nowiutka chlodnice, zamontowalem, odpowietrzylem auto. Jade temperatura w normnie wjezdam na parking, podnosze maske a tam pelno dymu spod korka od chlodnicy. Woda zagotowana i zbiornik z plynem do chlodnicy pusty , dzis odpalilem ja ponownie po dolaniu plynu i brak ogrzewania i zaczela znow temperatura wzrastac. Pomocy mam juz dosc, co robic ?

POZDRAWIAM

mialem 523i mialem twz mase problemow z grzaniem sie ale prawie zawsze chodzilo o powietrze ostatnio przed sama sprzedaza auta zaczela soie grzac ,podejrzewam ze powietrze dostawalo sie przez nieszczelny korek stawalem odpowietrzalem i jechalem po jakims czesie znowu i znowu w sumie ze dwa dni to trwalo ale pozbylem sie calego powietrza,to najczestrza przyczynaa probuj niewylaczjac silnuika odrec korek zakrec i ponownie az wskazowka od temper.spadnie i jedz potem znowu pozatym ,oze byc gdzies nieszczelnosc i zasysa powietrze jak stygnie
Opublikowano
Ale po wlaniu wody do chłodnicy nie masz ogrzewania? Sprawdź to. bo jeśli masz wodę w chłodnicy a nie działa Ci ogrzewanie to albo woda ucieka Ci gdzieś przed nagrzewnicą albo nagrzewnica przecieka / lub termostat nie puszcza wody do obiegu chłodniczego. No ale skoro idzie Ci para z chłodnicy to znaczy że obieg wody jest .

A może kupiłeś zły termostat i wodę puszcza Ci w obieg dopiero jak silnik zaczyna się przegrzewać?

Wczoraj chodzila w miare normalnie, przejechalem ok 10km, ogrzewanie chodzilo jak zloto. Byl pusty zbiornik, dzis bylo 1/4, dolalem miedzy pluse i minuse i po zapaleniu auta, juz nie bylo ogrzewania. Temperatura doszla do polowy i nic, woda zaczela powolutku rosnac w zbiorniczku az temperatura momentalnie na 3 kreske i zgasilem auto.

Opublikowano
Trzeba fest odpowietrzyc. Ja wczoraj wymienialem termostat i mialem to samo. Odpowietrzalem z 5 razy i nic . Pozniej sie wkurzylem :D odkrecilem korek i jeden z odpowietrznikow i dmuchalem na maxa w korek :D az woda wylatywala z odpowietrznika. Wtedy dopiero caly plyn zosstal zaciagniety. Pojezdzilem troche i jeszcze wskazowka latala na boki ale po 15 min stanela w pionie. Bmki pod wzgledem odpowietrzania naprawde sa spaczone :D
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano

Bewan bardzo prawdopodobne jest to co piszesz o nieszczeelnych korkach ! Ale niestety juz tego nie sprawdze, bo mi sie ulamal ten wket kolo korka, do odpowietrzania. Wiec teraz zeby go wyjac bede musial znowu odkrecac chodzice, bo nie mam pomyslu jak go wyjac a nie chce na sile, bo mi moze wpasc do srodka.

Opcja numer dwa widze ze piszecie cos o nagrzewnicy, moze tu jest problem, ale wody nigdzie nie ma.

Opublikowano
Jayu no wlasnie dzis odpowietrzalem i mi sie ulamal ten wkret od odpowietrznika. Ale rowniez nie miales ogrzewania w aucie i przed tem Ci sie gotowala ?
Opublikowano
jeżeli był zapowietrzony to gorąca woda nie dochodziła do nagrzewnicy - brak ogrzewania :P

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano
Czyli wszystko sie sklania ku zapowietrzeniu. A powiedzcie mi jeszcze, wczoraj zostala odpowietrzeona, wszystko elegancko, temperaturka w normie, ogrzewanko chodzi jak zloto a mi sie woda zagotowala.
Opublikowano

może trzeba kilkakrotnie odpowietrzyć. Może gdzieś jeszcze zostało powietrze. Kolega wyżej napisał ze dopiero po odkręceniu odpowietrznika i dmuchaniu z całej siły w korek wlewu się odpowietrzyło jak należy :P

Albo... gdzieś masz nieszczelny układ chłodniczy i zaciąga Ci nowe powietrze

BMW

Bayerische Motoren Werke

Opublikowano

Te srubki do odpowietrzania, to tez niezla padaczka :) Jak sie polamal to nie ma powodow do placzu :) nagrzewasz srubokret na maxa do czerwonosci, wbijasz i jedziesz, jeszcze lepsza opcja - nozykiem do tapet albo kartonow wykroic sobie nowe rowki :) Ja juz te korki z 3 razy wymienialem :)

....a czy dobrze odpowietrzyles nie wiesz :) moim zdaniem jeszcze nie do konca dobrze jak sie grzeje ;/

NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
może trzeba kilkakrotnie odpowietrzyć. Może gdzieś jeszcze zostało powietrze. Kolega wyżej napisał ze dopiero po odkręceniu odpowietrznika i dmuchaniu z całej siły w korek wlewu się odpowietrzyło jak należy :P

Albo... gdzieś masz nieszczelny układ chłodniczy i zaciąga Ci nowe powietrze

odpowietrzyć wystarczy jeden raz

tyle razy już było o tym

robi sie to na zimnym silniku (i zgaszonym)

pierw warto auto ustawić tak by chłodnica była jak najwyżej (podnieś lewe koło lewarkiem lub wjechać na krawężnik)

ogrzewanie na MAXa i wyłączony zapłon

no i zacząć pomalutku zalewać układ płynem - jak płynu we wlewie jest pełno i leje się przez oba odpowietrzniki to należy odpowietrzniki podokręcać

następnie odssać płyn w zbiorniczku tak by był do kreski

zapalić i przegazować z odkręconym korkiem w chłodnicy -->> jak przy gazowaniu jest strumyczek przelewowy to zakręcić korek i jeździć a następnego dnia na zimnym silniku dolać do zbiorniczka by było na kresce (powinno wleź płynu z jedą szklankę)

ale jak przy gazowaniu nie masz strumyczka przelewowego lub ledwo kapie to masz pompę do wymiany

Opublikowano

Udalo mi sie ten korek wykrecic. Krecilem z 20 minut az sie praktycznie skruszyl i dalo rade resztke odkrecic. Polecialem do dilera BMW po 4 korki w razie czego :) Fura odpowietrzona i smiga :D Panowie smiga :D Temperatura w normie, ogrzewanie jest, woda w porzadku, ale plynu pociagnela do ponizej 1/4 na odcinku 16km. Co teraz, czekac az ostygnie, dolac i powinno byc ok ?

POZDRAWIAM

Opublikowano
Ok, zrobilem tak jak napisales , ale, ALEEEEEEEE jak pisalem mam nowa chlodnice i stary korek od wleu plynu nie zbyt ladnie nachodzi i co ? Oczywiscie zle dokrecilem, przejechalem sie patrze a tam wybija plyn :( Mowie pewnie znowu sie zapowietrzyla, ale dokrecilem korek na max i po tym wszystko ustalo. Jest tak jak nalezy, mam nadzieje ze bedzie ok. Przykladowo mialem 10 kersek plynu i po jedzie zostalo mi 8. Moze tak byc, czy gdzies mi ucieka ? Znajomy od 5-ki mowi ze nawet moge trzy dni dolewac, tym bardzieje ze nowa chlodnica i w kazdy zakamarek mogl sie jeszcze nie dostac.
Opublikowano

dobrze zalany układ poradzi sobie z odpowietrzeniem

teraz tylko dolewaj

no i pilnuj tego korka bo jak będzie nieszczelny to cała robota na nic