Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy pewnie spotkał się już z drukiem PCC-1 przy kupnie auta używanego w Polsce.

Czy Urząd Skarbowy może ingerować w wartość samochodu. Oni mają śmiesznie zawyżone ceny np. 740 z 95 roku z moim wyposażeniem to cena 42.000 zł. A ja kupiłem za 32.000 zł a na umowie mam 26.000 zł.

Dziś mam już dość z urzędasami bo nic nie załatwiłem oprócz tego że się kłuciłem. Co robić ???????????????????????????????????????????????????

Opublikowano

proste, zaplacic 2% od 42 tys

bo inaczej narazisz sie na koszty rzeczoznawcow i odsetki i beda cie ciagac po urzedqach

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Ingerować w cenę nie mogą, ale mogą nie uwierzyć w cenę na umowie i naliczyć podatek według swoich tabelek.

Może powiedzieć im że kupiłeś auto jako rozbite ?

Tylko czy wtedy nie będą chcieli jakiegoś potwierdzenia wypadku ?

Opublikowano
Tam w PCC-1 zaznacz gdzie oznaczasz auto "zaparowane lampy bo masz popękane , kupiłeś bez kół, bez modułu nawigacji powyciągamy może jutro albo dzisiaj czytnik i moduł TV, zarysowane drzwi przednie, wszadzisz moje tylne lampy popękane i już. Wtedy do rzeczoznawcy podjedziesz do U.S.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Rozumiem, że kłótnia jest o 320zł.

Najtańszy rzeczoznawca to jakieś 200zł, no i jeszcze musi wycenić na 26 tys :)

Urzędnicy przyjmują wartość z "niebieskiej książeczki" i nic ich nie obchodzi, że auto jest uszkodzone itd itp.

W drodze negocjacji (poza oczywistą opinią rzeczoznawcy) można uszczknąć parę tysięcy, ale negocjacje są trudne :)

Ja np. nie mogłem wytłumaczyć urzędniczce, że e28 to nie jest to samo co e34 tylko o rok starsze. Trochę zrozumiała kierowniczka tego wydziału w US, ale i tak mi zawyżyli wartość auta o 200%.

Opublikowano
i nic ich nie obchodzi, że auto jest uszkodzone itd itp.

Ale co Ty mówisz. Jeżeli ma rozwalony bok , uszkodzoną lampę przednią , uszkodzone lampy tylne itp.

Skierują go do rzeczoznawcy na 100% i on ustali cenę - no jeżeli uzna że to cena katalogowa to "Superwizjer" TVN ich uwielbia.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Rozumiem, że kłótnia jest o 320zł.

Nie o 320zł tylko jezeli juz to o sam fakt, ze jezeli ktos dal za samochod 32tys a nasze kochane panstwo chce podatek od kwoty 42tys

Opublikowano
Niestety pozostaje tylko rzeczoznawca ...albo negocjacje.3 dni temu kupiłem 328 z 1996r za 23tys. auto było wcześniej uszkodzone ale dowód zabrany przez policje jeszcze nie został odebrany ,więc wpisane miałem na umowie 15 tys. oraz "samochód uszkodzony" i uwaga wycena pani z US 35000tys!!!Po usilnym przekionywaniu że samochód jest uszkodzony (choć już nie był :)) udało mi się wynegocjować 27tys zawsze coś jeżeli bym chciał mniej to tylko rzeczoznawca.
Opublikowano
A mnie z kolei urzedniczka w US zaskoczyla pozytywnie - na umowie i w PCC1 mialem kwote 2tys zl (E-30, 89rok). Pani sprawdzila w ksiazeczce, ale nic nie poprawila. Czyzby wartosc mojego samochodu byla taka niska?:)
Opublikowano

to ze pani przyjela ci papier, nie znaczy ze jest ok! ona nie jest zadna wykladnia

przeciez to potem kontroluja inni ludzie i decyduja czy to zweryfikowac czy nie,

moze cie za 5 lat wezwa i kazda doplacic podatek + odsetki, bo maja na to 5 lat

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Cena 26.000 zł została zaakceptowana , do druku PCC-1 musiałem dołšczyć załšcznik opisujšcy uszkodzenia auta.

Do pół roku mogš mnie wezwać , także na wszystko muszę brać rachunki.

Pani zaleciła mi zrobić zdjęcia uszkodzeń samochodu np. lamp itp. tak aby na zdjęciu była aktualna gazeta (strona pierwsza) - dowodowa.

Opublikowano
Pani zaleciła mi zrobić zdjęcia uszkodzeń samochodu np. lamp itp. tak aby na zdjęciu była aktualna gazeta (strona pierwsza) - dowodowa.

Rozumiem, że zdjęcia powinny być Twojego samochodu, czy wystarczy ten sam model? :)