Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coraz to gorzsze info dochodza z BMW; wczoraj szefostwo zatwierdzilo ze od 1.03 2009 wprowadza krotkie zmiany, tzn (2 -3dni ) pracy.Od stycznia juz wszystkie piatki sa wolne, bmw pozwalnialo wszystkich swoich pracownikow w firm posredniczacych. Spadek sprzedazy nowych BMW daje sobie bardzo duzo w znaki firm zaleznych od bmw m.i.n firma w ktorej pracuje(pracowalem) do tej pory firma KAUTEX montaz i podwykonawca do bmw, od 1 lutego juz 50%zatrudnienia w naszej firmie idzie na bruk. Niestety.

Co myslicie o tym wszystkim? Kiedy to sie skonczy?

Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano

niestety duze koncerny ciagna za soba cala rzesze uzaleznionych od nich mniejszych przedsiebiorstw.. dramat ludzi zatrudnionych rodzi wspolczucie, nie da sie ukryc, a rola firmy jest przetrwac, wiec mam nadzieje ze bmw dalej sie z tego bedzie dobrze wywiazywac..

w usa zbankrutowala wlasnie jedna z najwiekszych sieci dystrybucyjnych elektroniki circuit city, prace stracilo 34k ludzi http://www.circuitcity.com/closed.html w samej firmie, a przeciez pociagna tez cale galezie firm od niej uzaleznionych

Co myslicie o tym wszystkim? Kiedy to sie skonczy?

jakby ktos wiedzial to chce go poznac

Opublikowano

według mnie nie można aż tak demonizować - owszem giełda spadła, fala bankructw się przetacza - skala kryzysu/załamania jest bardzo dużo, ale to wszystko zwyczajny cykl koniunkturalny - wydaje mi się /zresztą sporo ekonomistów tak twierdzi/ że 2009r. będzie tym najgorszym...być może już od połowy tego roku zacznie się coś poprawiać...jednak przede wszystkim należy pamiętać, że po recesji ZAWSZE przychodzi ożywienie i okres prosperity...ja specjalnie nie pamiętam...za młody jestem, ale przecież użytkownicy tego forum przeżywali już kryzys 1987r, kryzys DOTCOMów... Do takich wydarzeń trzeba podchodzić zdrowo rozsądkowo...jest jakiś czas dobrze, potem nadchodzą chudsze lata - tylko trzeba to sobie uświadomić i poczynić pewne zabiegi, żeby lata chudsze też przetrwać bez specjalnego obniżania swojej stopy życiowej.

Tak na koniec ku releksji - jak giełda rosła przez kilka lat i wszystko było OK mało kto zastanawiał się kiedy to się skończy /a powinien/ - a teraz jak kryzys trwa niecały rok to wydaje się, że to już powinien być koniec :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
według mnie nie można aż tak demonizować - owszem giełda spadła, fala bankructw się przetacza - skala kryzysu/załamania jest bardzo dużo, ale to wszystko zwyczajny cykl koniunkturalny - wydaje mi się /zresztą sporo ekonomistów tak twierdzi/ że 2009r. będzie tym najgorszym...być może już od połowy tego roku zacznie się coś poprawiać...jednak przede wszystkim należy pamiętać, że po recesji ZAWSZE przychodzi ożywienie i okres prosperity...ja specjalnie nie pamiętam...za młody jestem, ale przecież użytkownicy tego forum przeżywali już kryzys 1987r, kryzys DOTCOMów... Do takich wydarzeń trzeba podchodzić zdrowo rozsądkowo...jest jakiś czas dobrze, potem nadchodzą chudsze lata - tylko trzeba to sobie uświadomić i poczynić pewne zabiegi, żeby lata chudsze też przetrwać bez specjalnego obniżania swojej stopy życiowej.

Tak na koniec ku releksji - jak giełda rosła przez kilka lat i wszystko było OK mało kto zastanawiał się kiedy to się skończy /a powinien/ - a teraz jak kryzys trwa niecały rok to wydaje się, że to już powinien być koniec :)

Standardowa hossa trwa 3 lata a bessa 8-20 miesięcy. Poprzednia hossa trwała 5 lat, abessa już 17 miesięcy.

Cylke koniunturalne mają to do siebie, że po chudych latach następują te tłuste. Ta fakt.

Nadzwyczajnością sytuacji jest to,że ostatnie tłuste lata były zbyt tłuste.