Skocz do zawartości

Ile pokazują wasze ekonomizery ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No i tu jest właśnie pytanie czy one nie są od wersji 1,6 ale jezeli tak by było to chyba nie wpływało by na wskazanie ekonomizera. Najlepiej jak byś wsadził zegary od innego 4celindrowca(jeżeli jest to możliwe) i zobaczył jak wtedy by ci wskazywał.
Opublikowano
wątpie żeby to była wina zegarów!bardziej obstawiam TPS albo wtryski może?ile kosztuje tps i gdzie go można dostać?ktoś się może oriętował?jakie objawy są przy padniętym czujniku?
(OO( )( )OO)
Opublikowano
TPS kupisz wszędzie, od allegro po intercars i ASO. Jest też go łatwo zdiagnozować bo jest to zwykły potencjometr. Sprawdzasz wtedy napięcie dochodzące oraz rezystancje na zaciskach.
Opublikowano

a zdradzisz mi kolego jak mam sprawdzic ten czujnik?:)to znaczy sie miedzy którymi stykami sprawdzić rezystancję?z góry dziekuje:)

P.S.

czy ktos może mi powiedzieć czemu wyszukiwarka na naszym forum działa jak by sie jej nie chciało?

(OO( )( )OO)
Opublikowano

Z bmwfans idzie odczytać iż potencjometr ma wartość 4k ohm.

Tak więc wartość rezystancji pomiędzy pierwszym i trzecim pinem powinna w przybliżeniu tyle wynosić. Natomiast wartość pomiędzy pinem pierwszym i drugim powinna zmieniać się w zależności od położenia przepustnicy od 1 do 4k ohm. Napięcie sprawdź pomiędzy pinem pierwszym a uziemieniem.