Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! chciałem wszystkich gorąco przywitać i na wstepie prosić o pomoc. Niedawno kupiłem bmw e30 silnik m10 i mam problemy jedynie z 2 rzeczami

1)podczas postoju i przy niskich predkosciach strasznie wyje w przekladni przy kręceniu kierownicą ,auto posiada wspomaganie domyślam się, że to pompa wspomagania.Szukalem po allegro jedynie znajduje od silnik m40 1.6,1.8 czy bedzie pasowac bez problemu?

2)autko spisuje sie super dynamiczne jak na 100 koni niestety skrzynia biegów halasuje tzw 3 i 5 bieg bardzo głośno w aucie tylko na tych biegach ,czy jest sens sprawdzenia stanu oleju ewentualnej jego wymianie, czy zakladać nowa skrzynie?. Posiadam dojscie za 150 zl w dobrym stanie więc to nie wydatek. akurat do tego modelu,jedynie czy jest sens

Może komuś udało by mi sie pomóc dziekuje z góry za wszelką podpowiedz pozdrawiam zdjecia autka dodam jak tylko umyje:)

Opublikowano

Witam

Ze skrzynią to musisz sam rozstrzygnąć. Ale gdyby chodziło o poziom oleju, to nie wyłaby tylko na tych biegach... Może wystarczy przepłukać ją dobrze i zalać świeżym olejem. W wielu przypadkach to pomaga. Jeśli nie, to możesz założyć inną (o ile jest dobra!) -150zł to normalna cena za skrzynkę.

Wspomaganie od M40 nie pasuje do M10. Możesz ewentualnie zamontować wspomaganie od M20 z tamtych lat!

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Co do skrzyni to ciężko powiedzieć-olej ATF220 Mobil ja płaciłem 22zł za litr także drogo nie jest jak byś chciał wymienić. Co do wspomagania-poziom płynu jest dobry? Mi buczało, odkręciłem korek i było niżej minimum bo mechanik opaski na wężu nie dokręcił i się lało :mad2: Po dolaniu momentalnie przestało.