Skocz do zawartości

Nastawnik pompy wtryskowej w 320D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Byłem ostatnio na kompie, żeby sprawdzic kąty wtrysku bo coś za długo mi kręcił zanim odpalił (2-4 razy w zalezności od temperatury) i mechanik powiedzial mi że przycina sie od czasu do czasu nastawnik pompy wtryskowej.

Czy ktoś z Was wie co to za bajer i czy sie go naprawia czy wymienia? No i ile moze takie coś kosztować...

Opublikowano
Niestety wymienia się i to na ogół z korpusem pompy i sterownikiem. Podobno próbują to regenerować...
Opublikowano

Wykrył ci błąd:

NR XXX Odchył kąta wtrysku ????

Samochód czasami "nie idzie"-przełącza się na tryb awaryjny?

Jeśli tak to szykuj myto...

Przerabiałem to samo z rok temu i wiem co znaczy zamiast leciec na Majorkę wydac na remont pompy...do dziś mnie to boli...na szczęście samochodem "cieszy się" już ktoś inny...

Pozdro

sex, drugs and BMW...
Opublikowano

Nie - wszystko jest ok. Auto jedzie i nie ma objawów i przełączania sie w tryb awaryjny. Byłem poprostu u mechanika żeby sprawdzić kąt wtrysku. Okazało że że jest 2 i tyle ma byc tyle że ten nastawnik - podobno mu się gdzieś przyciął...

Ale jaki ma to wpływ na jazdę?

Da sie z tym żyć? i jak długo?

Opublikowano
Ten tłoczek (przycinający się element nastawnika), zmienia kąt wtrysku w zależności od obrotów i obciążenia. Jego przycinanie może powodować przydymianie z rury, czasami brak mocy na niższych obrotach, a w końcu uszkodzenie sterownika pompy i unieruchomienie samochodu.
Opublikowano
A zna ktoś pewnego mechnika w okolicy Krakowa, Tarnowa który umie zdiagnozować katy wtrysku i całą pompe wtryskową i potrafi powiedzieć co tak naprawde jest nie tak i na dodatek będzie potrafił to naprawić???
Opublikowano

Podobno Mroczek i Synowie Sp.j. Bosch Diesel Centum są OK.

To ich namiary:

32-700 Gorzków 35 gm. Bochnia, tel. 014 6113129