Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów,

Ostatnio miałem drobną stłuczkę - za mała droga hamowania i w wyniku uderzenie w tył poprzedzającego samochodu przy stosunkowo małej prędkości. Po załatwieniu sprawy i uruchomieniu auta okazało się że strasznie trzęsie całą budą :(. Drgania daje się również odczuc na kierownicy i slychac cos w stylu brzęczenia dochodcego z wnętrza samochodu. Po wstępnej diagnozie okazało się, że winne temu są poduszki silnika oraz skrzyni biegów (po uderzeniu biegi zaczely troche inaczej wchodzic, jakby bylo luzniej i nie dalo sie odczuc konkretnie czy dany bieg wszedł - mowa o 3 i 5 biegu). Chciałbym się dowiedziec jaka jest cena tych wszystkich poduszek (2 - silnik i 2- skrzynia) oraz ile orientacyjnie sobie życza mechanicy za taką usługę, chyba ze macie jakieś doswiadczenia z tego typu objawami i jest to kwestia wymiany czegoś innego?

z góry dziekuje za rady, pozdrawiam

Opublikowano
to czesta przypadlosc buni ze po dzwonku lecą poduchy kiedys ktos podawał ceny tych poduszek , sprawdz na allegro lub zadzwon do INTERCARS-u i zapytaj, co do ceny u mechaniora to zależy od warsztatu ale mysle że za ok 100pln ogarną temat ,ale jeżeli jestes troche mechanikowaty lib masz kogos znajomego to w niecałe 2 godz ogarniecie temat
Opublikowano
Ja za poduszkę silnika płaciłem 100zł w sklepie.na allegro są tańsze ale nie wiem ile to warte.Pod silnik powinny chyba byc hydrauliczne dlatego drogie a pod skrzynie chyba zwykle,powinny byc tanie.Dużo roboty przy tym nie ma wiec wymiana nie powinna byc droga
Opublikowano
Hydrauliczne poduszki pod silnik :duh: wymienialem juz dwukrotnie w e36 i sa to elementy tak proste jak budowa cepa. A ich wymiana troszke bardziej skomplikowana od wymiany koła. Jezeli masz kanał i komplet podstawowych kluczy to głupotą jest wymiana w warsztacie. A ceny to ok 140 za oryginał i 60 za zamiennik. I z wlasnego doswiadczenia wnioskuje ze roznicy jakosciowej nie ma...
Opublikowano
panowie, dziekuje bardzo za odpowiedzi. Po wymianie wszystkich czterech poduszek u mechanika i sprawdzeniu samochodu czy rzeczywiscie jest okej okazało się, że w czasie jak następuje rozruch silnika po przekręceniu kluczyka słysze kilkukrotne (około 5 lu6 razy) stukotanie, jakby motor o coś stukał taki jest dźwięk. Druga sprawa to przy wolnych obrotach od 1 - 1,5 tys. dalej daje się odczuc lekkie drganie całej budy (najbardziej przy podłodze) , oczywiście nie takie jak było przed naprawą jednak dalej problem mnie nurtuje i bardzo utrudnia jazde. Przykładowo jak samochów się rozpędza to przez moment słychac jakby drgania szyb. Czy mogło coś zostac pominięte podczas tej naprawy lub zrobione źle waszym zdaniem? Tak czy inaczej pojade do ponownego wgladu auta jednak chciałbym zapytac speców o co tutaj mozna by sie zaczepic.