Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam możliwe ze temat był w tej kwestii poruszany ale nie mogłem go odnaleźć....

Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem E32...

stoi ona obecnie na oryginalnych felgach 16...

zastanawiam sie nad kupnem innych felg..

chciałbym sie dowiedziec czy jest wogóle sens wstawiania 18'' ...jak auto sie wtedy zachowuje... czy osiagi sa duzo gorsze...i czy spalanie jest duzo wieksze... czy poprostu zapomniec o 18 i nastawic sie na 17''

pozdrawiam

ogólnie podobaja mi sie takie...

http://allegro.pl/item523015614_h110_18_5x120_bmw_5_i_7_nowe_felgi_aluminiowe.html

Opublikowano

yyyyyy ... ... .... .... szczerze ?? te felgi nawet nie wygladaja...

proponuje ci takie tylko ze na e34... bo jak dla mnie najladniej wygladaja...

http://www.felger.info/bilder/BMW05.jpg

B M W
Opublikowano
Witam możliwe ze temat był w tej kwestii poruszany ale nie mogłem go odnaleźć....

Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem E32...

Na początek gratuluję, bo to piękne auto :)

chciałbym sie dowiedziec czy jest wogóle sens wstawiania 18'' ...jak auto sie wtedy zachowuje... czy osiagi sa duzo gorsze...i czy spalanie jest duzo wieksze... czy poprostu zapomniec o 18 i nastawic sie na 17''

Pewnie że JEST sens. ja jeżdżę latem na 18" i się nie skarżę. akt, jest bardizej twardo, ale to chyba każdy normalny człowiek bierze pod uwagę. Zawieszenie tez się bardziej zużywa, ale to też chyba nic wielkiego. U mnie po ok. 20 tys. km. na 18" nie widzę żadnych niepokojących objawów w zawieszeniu :).

Osiągi się zmniejszą? Pewnie trochę tak, ale powiedzmy sobie szczerze - jak często korzystasz z maksymalnych osiągów samochodu? Jeszcze w sportowym aucie takie rozważania może mają sens, ale nie w ciężkim sedanie z mocnym silnikiem. Różnica jest wyraźniej odczuwalna przy prędkościach powyżej 160-180 km/h. Po prostu ciężej jest z przyspieszaniem.

Spalanie? U mnie po przejściu z zimowych 205/60R16 na letnie 235/40R18 + 245/40R18 wzrasta o ok. 1,5 - 2 l/100km. Uważam że to nic wielkiego. Mój styl jazdy jest mało ekonomiczny, więc myślę, że spokojnie jeżdżąc różnica będzie pomijalna.

Dla mnie jedynym minusem dyżych szerokich kapci jest mniej stabilne prowadzenie w koleinach. Przy większych prędkościach trzeba uważać.

Rzecz gustu. Ja tylko odradzam felgi marki nie-wiadomo-jakiej-ani-skąd. Oferowane właśnie na tej aukcji. E32 to ciężke auto i felgi nieznanej, niesprawdzonej firmy mogą nie być wystarczająco trwałe na polskie dziurawe drogi.

A może moje ci się spodobają? Są do sprzedania, bo na ten sezon przymierzam się do 19" :D

Fotki tutaj: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=582602

pozdrawiam

Y.