Skocz do zawartości

Pytanie do uzykownikow radia BUSINESS CD RDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupilem okazyjnie radyjko akie jak w linku ale nie to

http://www.allegro.pl/item524675584_bmw_business_cd_rds.html

Gosc wolal wlozyc radio na MP3 a to mi odsprzedał

Wszystko ładnie tylko musialem przerobic wtyczke bo mialem wlutowane ISO.

Ładnie wszystko gra tylko strasznie słabo odbiera fale radia.

Jak włącze RDS to juz wtedy malo ktora stacje odbiera.

Czy te radia tak maja czy moze mam cos z antena nie tak.Troszke kabli mi zostalo z wiązki bo nie wiedziałem do czego podpiąć.

Może ktos cos poradzic.Nie chce zmieniać radia na nowe wspołczesne tylk ozachowac swoje BMW w klimacie takim w jakim wyszła z fabryki

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano

witam

miałem takie samo radio oryginał bmw w e34 i wszystko grało super napisz czy masz oryginalna antenę bo z tego co pamietam to chyba byla ze wzmacniaczem zobacz czy masz wszystkie przewody dobrze podłączone w radyjku ale grało naprawde grało super i czysto odbierało stacje a przy okazji jak juz tutaj piszę to mam takie pytańko czy takie radio z e34 na cd będzie pasowało do e36? czy wystarczy wpiąć w kostke i to wszystko czy trzeba coś przerabiać? może ktos już to przerabiał więc będzie wiedział

Opublikowano
witam

miałem takie samo radio oryginał bmw w e34 i wszystko grało super napisz czy masz oryginalna antenę bo z tego co pamietam to chyba byla ze wzmacniaczem zobacz czy masz wszystkie przewody dobrze podłączone w radyjku ale grało naprawde grało super i czysto odbierało stacje a przy okazji jak juz tutaj piszę to mam takie pytańko czy takie radio z e34 na cd będzie pasowało do e36? czy wystarczy wpiąć w kostke i to wszystko czy trzeba coś przerabiać? może ktos już to przerabiał więc będzie wiedział

Bedzie grało ja swoje kupiłem od kolesia co wyciagnoł z e 36.

Mi gra super jakosc dzwieku na CD ale słaby sygnał mam radia ledwo rmf odbiera a eska to juz marne szanse

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano

być masz tam słaby zasieg eski i dlatego jest ten problem a co do tego że wszystko pasuje z e34 do e36 to mnie pocieszyłeś bo ja miałem w e34 oryginalne radio cd i ono wygląda troszkę inaczej jak to co montowali w e36 ale jak wszystko pasuje to dobrze bo to co mi podales linka jest z e34 i nawet dobra cena więc się nad nim zastanawiam

pozd.

Opublikowano
mam jeszcze takie pytanie może wiesz co oznacza pojawienie się na wyswietlaczu napisu code wait

Nie wiem ale intuicja mowi ze cos z kodem ,wpisanie kodu lub cos takiego Trzeba sie popytac kogos bardziej rozgarnietego w temacie niz ja.

Antene do swojej juz zamowilem elektryczne od E-30 bo juz nie ma sily do tego.Myślałem ze jak zaloze oryginalne radio to sie odbior poprawi KENWOOD był poprzednio i tez kicha z odbiorem.

Mialem 6 aut w tym 3 z antena w szybie.W kazdym mialem problemy w odbiorze.Znajomy w OPLU OMEGA załozyl tradycyjna antene i jak reka odjoł odbiera bez szumów wszysatkie stacje jakie sobie zarzyczy.

Jak założe to sie pochwale sukcesem lub porazka.

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano
oki napisz jak sie coś poprawi

Majac urlop dzisiaj moglem od rana sie zajac antena w mojej bawarce.

Wczoraj na giełdzie samochodowej w Rzeszowie kupiłem uniwersalna antene wysówana elektrycznie.

Antene ładnie zamocowalem wszystko ładnie popodpinałem.

Pierwsze co to efekt odbioru stacji jest lepszy ale szczerze mowiac wiecej sie spodziewałem. :( Tak na moje oko jakieś 20-30% lepszy odbiór.

Czyli wychodzi ze antene w szybie miałem dobra.

Jednak teraz moje auto jest bardziej rozpoznawalne bo z antenka :D :(

Po moim grzebaniu koło radia mam znowu problem.Przestały mi świecic guziki w radiu.Podswietlenie wyswitlacza dzial a guziki nie swieca.

Rozebrałem radio i tam jest osobno zaroweczka do kazdego klawiszu wiec wszystkie naraz sie nie spalily.Poruszalem kable przy wtyczce i nic zadnego efektu :? .

Możliwe ze to radio ma tak funkcje wyłaczenia oswietlenia guzikow czy juz mam sie pogodzic z tym ze juz mi nie bedzie swiecic?radio BUSINESS CD RDS

BMW 730iA wcześniej

Opublikowano

Zaroweczki podswietlenia klawiszy zaswieca sie, gdy bedzie podane na odpowiedni pin zlacza napiecie z obwodu zasilania swiatel pozycyjnych, czyli jezeli wlaczasz pozycje, powinno sie rowniez wlaczyc podswietlenie klawiszy.

Do jano77: "Code Wait" pojawia sie na wyswietlaczu, gdy kilkakrotnie zostal blednie wpisany kod odblokowujacy radio. Teraz powinienes pozostawic na dluzszy czas wlaczone radio i poczekac, az pojawi sie komunikat "Code?" i wpisac poprawny kod.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Nie za dobrze pamiętam ,ale może coś podpowiem.Kiedyś też walczyłem z radyjkiem w swoim starym E34 bo miałem założone oryginał ,a zachciało mi się z CD :D .W instalacji w kablach w aucie musiałem podpiąć tzn razem połączyć jak się nie mylę + z kabelkiem chyba był koloru białego on był od wzmacniacza antenowego bo też miałem problemy z falami prawie ledwo co łapało stacje,ale jak połączyłem je razem zaczęło idealnie grać.Także musisz pokombinować na spokojnie :D

A co do kodu to tak jak ci pisze kolega>Arecki<

Opublikowano

Tak, bialy przewod zasila wzmacniacz antenowy i powinien byc podlaczony do radia, pin opisany jako "Remote" w kostce ISO. Uzywany jest on rowniez w przypadku uzywania anten wysuwanych automatycznie.

W przypadku podlaczenia "na stale" do "+" wzmacniacz antenowy bedzie niepotrzebnie rozladowywal akumulator na postoju, w czasie gdy radio nie jest uzywane.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Zaroweczki podswietlenia klawiszy zaswieca sie, gdy bedzie podane na odpowiedni pin zlacza napiecie z obwodu zasilania swiatel pozycyjnych, czyli jezeli wlaczasz pozycje, powinno sie rowniez wlaczyc podswietlenie klawiszy.

Do jano77: "Code Wait" pojawia sie na wyswietlaczu, gdy kilkakrotnie zostal blednie wpisany kod odblokowujacy radio. Teraz powinienes pozostawic na dluzszy czas wlaczone radio i poczekac, az pojawi sie komunikat "Code?" i wpisac poprawny kod.

dzięki Arescki czyli ten kod co mam wpisany na obudowie radia nie jest dobry i co mam teraz zrobić przez własna głupotę nie pomyślałem i odłączyłem akumulatorek i teraz mam tylko kłopot z tym radiem,a mam wszystkie książki to tego auta nawet z radiem włącznie i nie mogę tam sie doszukać jakiegoś kodu może wiesz gdzie powinien być taki kod do radia zapisany?

dzieki i pozdrawiam