Skocz do zawartości

jak wymienic 11 61 7 501 566 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

po pierwsze wszystkiego dobrego w nowym roku!!!

stwierdzono u mnie ze ten zawor (niestety nie wiem jak to sie nazywa po polsku) jest do wymiany, znajduje sie pod kolektorem ssacym ale nie za bardzo wiem jak do tego sie zabrac. czy mozna go wymienic bez zdejmowania kolektora. a najlepiej jakby ktos napisal kto juz to robil.

wszystko juz zakupilem wraz z przewodami.

dzieki

pozdrawiam

Opublikowano
Robiłem to w poprzedniej E39. Roboty jest sporo i trzeba mieć małe dłonie i długie ręce. Jak nie robiłeś tego wcześniej to bedzie ci bardzo ciężko. Sporo śrub nie widać i jak nie wiesz gdzie są możesz coś pourywać. Podpowiem ci że trzeba wyjąć cały filtr powietrza następnie przepływke i wszystkie rury gumowe do przepustnicy + adjuster unit. Nastepnie wyjac przepustnicę bez odpinania linki (4 śruby M6). Ponadto odpiąć hyba z 8 różnych wtyczek elektrycznych (i nie pomylić ich przy montażu). Odma - bo o niej mowa(ten niby zaworek) jest przykęcona hyba jedną śrubą. Jak się boisz to bierz 2 czteropaki :mrgreen: i wal do mnie to ci zrobię - z Kielc masz stówkę więc niedaleko. Roboty jest na 2-3 godz mam garaż.
Opublikowano

dzieki za szybka odpowiedz i za oferowana pomoc ale niestety jestem poza granicami polski i nie mam mozliwosci przyjachania w najblizszym czasie. wiec musze sobie sam jakos poradzic.

gdzies przeczytalem ze w silnikach TU po 98 roku niestety ale trzeba sciagnac ten kolektor nie da rady bez tego. z reszta ostatnio sam zdjalem caly kanal powietrzny i rzeczywiscie to jest bardzo gleboko praktycznie tego nie widac

Opublikowano
Ale chyba w zwykłym M52 procedura dostania się do tego separatora wygląda tak samo???
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.