Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam chce kupic felgi zastanawiam sie nad 19 a 20 cali jezdze w niemczech i jestem za 20 jak sie na nich jezdzi i jak na 19 i jakie do tego dobrac opony chodzi mi o rozmiary do obu nic z zawieszeniem nie kombinowalem widzialem auto na obu i usmiech na twazy pojawia sie zawsze gdy widze 20 tki wiec jakie sprawdza sie czy bede mial tylko problemy ? prosze podzielcie sie swoimi spostrzezeniami .pozdrawiam :mrgreen:
Opublikowano
Witam.U was drogi są swietne więc ja bym kupil 19 lub 20 cali bo autko wygląda slicznie na niskim profilu.E38 ma slabe zawieszenie co do wagi i konstrukcji karoseri.Sam jeżdze na 235-50-18 i jestem zadowolony.
Opublikowano
ja mam teraz oryginalne szprychowki 16 cali od bbs i to jest 8,5 szerokie opona 245/60/r16 jak zmienie na 20 cali to jakie opony wejda jaka szerokosc i wysokosc mysle o 255/35/r20 myslisz ze wejda .jak sie bedzie zachowywalo auto
Opublikowano

Tu postaw sobie na jakość użytkowania.

Jeśli jeździsz tylko po gładkim równym asfalcie, to te 20" będą fajne.

Ale ogólnie to opona też musi mieć troche grubości, bo ona też tłumi część drgań z dziur i nierówności.

Jak będzie profil bardzo cienki, to całe wstrząsy przekazywane będą bezpośrednio na zawieszenie.

W sumie to możesz sobie założyć i pojeździć na próbę - w jednym aucie 18" już szumi tłucze i tp., a w innym 19" ładnie i cicho się zachowuje.

Więcej sobie doczytaj w starych postach na ten temat i artykułach z serwisów motoryzacyjnych (może nie są idealne, ale dużo rozjaśnią)

Opublikowano
chodzi mi o to czy jak kupie 20 tki to jak wysoka ma byc opona zeby sie kolo zmiescilo i nie tarlo o nadkole i nie przeszkadzalo w jezdzie sa jakies katalogi z rozmiarami felg i opon do mojego e 38
Opublikowano
chodzi mi o to czy jak kupie 20 tki to jak wysoka ma byc opona zeby sie kolo zmiescilo i nie tarlo o nadkole i nie przeszkadzalo w jezdzie sa jakies katalogi z rozmiarami felg i opon do mojego e 38

to zależy od szerokości felg ale m.in.

dla 19 -tek

255/40/19 przód 275/35/19 tył

lub rozmiar z e65

245/45/19 przód 275/40/19 tył

dla 20 -tek

255/35/20 przód 285/30/20 tył

lub rozmiar z e65

245/40/20 przód 275/35/20 tył

przy 20 -tkach polecam rozmiar z e65 ładniej wypełniają nadkole

i oczywiscie autko musisz obnizyc zeby nie było mega szpar