Skocz do zawartości

Padł mi na 90% jeż. Czy koniecznie musze go wymieniac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem, który jest często spotykany. Po wylaczeniu silnika, zgaszeniu zaplonu slychac turkotanie i dzwiek wiatraczka z panelu klimatronika. Co czesto rozladowuje mi akumulator. Pewnie jest to tzw. "jeż". Moje pytanie brzmi ? Czy musze go wymieniac na nowy ? Czy mozna tymczasowo np. odłączać go np wyjmując jakis bezpiecznik ?
Opublikowano

jeż odpowiada za całe ogrzewanie

jak go odłączysz nie będzie działała dmuchawa ani podział gdzie ma dmuchać powietrze

niektórzy naprawiali go we własnym zakresie i to z bardzo dobrym skutkiem

tylko że cza wydłubać mase którą jest zalany cały układ i poprawić lutowania

Opublikowano
Ale chodzi mi o to jakbym odlaczal go tylko po wylaczeniu silnika lub na noc. Ktory to jest bezpiecznik moze ktos wie ?? Bylbym wdzieczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Rowniez mialem problem z jezem, borykalem sie z nim dosc dlugo. W miedzy czasie wymienilem aku, stosowalem sposob podany na forum (to sprawilo, ze jez dzialal przez 3 dni), az w koncu... zakupilem na allegro uzywanego jeza za 50 zl i dziala do dzis. :P

Dodam, ze wyjmowanie w/w bezpiecznikow nie pomagalo, za kazdym razem musialem wyjmowac kleme od aku.

Przeczytaj sobie watek: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=62870&start=0

Taka ciekawostka; moj oryginalny jez, mial numer czesci, ktorego nigdzie nie moglem znalezc (realoem.com). Bylem bardzo zaskoczony, gdy kupilem uzywke z identycznym numerem :cool2: ...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
witam tez mialem problem z jezem i próbowalem sam naprawiac tzeba wydlubac ta mase i przelutowac luty dzialało jeden dzien wiec zmienlem na nowy na allegro ponad 200zl i smigam juz 6 miesiecy i bez problemu wiec nie kombinuj tylko zmien na nowy tak bedzie szybciej i latwiej pozdrawiam