Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem tu nowy. Nigdy nie maiałem BMW a teraz zamierzam kupić 316i z 1994r.

Wstępnie ją oglądałem, ale nie było możliwości się przejechać.

Mam pytanie dotyczące analogowego wskażnika chwilowego zużycia paliwa.

Po przekręceniu stacyjki wskazówka wskazuje "0", a po odpaleniu silnika wskazówka ucieka poza widoczny zakres. Czy to normalne? Czy w czasie jazdy zacznie poprawnie pracować??

Pozdrawiam

kafel

Opublikowano

Witam

To też mój pierwszy post :) sprawa jest oczywista samochod stoi więc ile pali na 100 w tym momencie? Więc wszystko w porządku.

Pozdro

Opublikowano
Jasne ze jest w porzadku normalnie po odpaleniu wskazowka leci na prawa strone do oporu a pozniej gdy zaczniesz jechac zacznie wskazywac wartosci !
BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano
to jest normalne ,przy wylaczonym pokazuje 0 po odpaleniu ucieka do konca ,podczas jazdy pokazuje spalanie a przy zatrzymywaniu leci do konca i tak to dziala
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano

tak jak moi przedmowcy potwierdzam ze to normalna reakcja tej wskazówki :wink: .

Ale z tego co słyszałem to tak naprawde nie watro wierzyć w to co ona wskazuje bo te pomiary (podczas jazdy) sa tylko takie "na oko" :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie, to ekonomizer pokazuje poprawnie, nie sugerowałbym się tym tak, że jak pokazuje 8l to spalę 8l, ale rzeczywiście - nazwa dobra, ekonomizer pokazuje, czy jedziesz w miarę ekonomicznie.

BTW, w którymś teście '3' wyczytałem coś podobnego do "ekonomizer jest bezużyteczny, bo lata z końca w koniec" :lol: Jakbym testował BMW za nie swoje pieniądze, to też by mi się pewnie obijał o ograniczniki :)

Kai
Opublikowano
Ekonomizer pokazuje CHWILOWE zużycie paliwa na 100 km. Jeżeli jeżdżę w miarę równo (chodzi oczywiście o trasę) to ekonomizer pokazuje poprawne wartości i można to przyjąć jako średnią dla jakiejś konkretnej prędkości. Wiadomo że w mieście ciężko wyliczyć ile może wynieść średnie spalanie na podstawie ekonomizera, zwłaszcza że lata od 0 30 litrów (w sumie do komputera mu daleko :)) ...... Ale według moich obserwacji jest on całkiem dokładny.
Sama radość :)