Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem

Wysiadłem z auta i odkryłem że nie działa mi zamek w drzwiach kierowcy, nie da się ani zamknąć ani otworzyć auta, więc zamknąłem od strony pasażera i wtedy ku mojemu zdziwieniu zaświeciły na moment światła awaryjne i owszem auto się zamknęło, ale za to nie chciało się otworzyć :(

Po wielu bojach udało się przekręcić kluczyk w drzwiach pasażera z podniesioną klamką otworzyłem drzwi i włączył się alarm (zdziwiłem się że go mam) teraz mam zablokowane wszystkie zamki nie da się ani zamknąć ani otworzyć (zablokowane dźwignie w drzwiach). Jedyne co mam to otwarte drzwi pasażera i wyjący alarm oraz mrugająca dioda w odbiorniku podczerwieni w wylocie dmuchawy w centralnej konsoli.

Posiadam kluczyk z pilotem. Wcześniej po wymianie baterii próbowałem zaprogramować alarm jednak bezskutecznie (dioda na podczerwień - sprawdzałem w kamerze oraz dioda sygnalizacyjna mrugają).

Dotychczas otwierałem i zamykałem auto zamkiem w drzwiach kierowcy ( jakieś pół roku).

Pozdrawiam i wesołych świąt

Opublikowano
Najpierw odepnij akumulator na jakieś pół godziny, potem podjedź do serwisu żeby Ci od nowa zakodowali kluczyk, bo pewnie podczas prób miałeś otwarte drzwi kierowcy i system się zablokował. Sam też zrobiłem kiedyś podobny błąd i wtedy w serwisie wzięli stówkę za odkodowanie...
Opublikowano
Najpierw odepnij akumulator na jakieś pół godziny, potem podjedź do serwisu żeby Ci od nowa zakodowali kluczyk, bo pewnie podczas prób miałeś otwarte drzwi kierowcy i system się zablokował. Sam też zrobiłem kiedyś podobny błąd i wtedy w serwisie wzięli stówkę za odkodowanie...

Posiedziałem nad tym dzisiaj cały dzień, okazało się że mam niesprawne switche przy zamku w drzwiach pasażera, a konkretnie to ten który służy do otwierania. Natomiast w drzwiach kierowcy wszystkie switche są sprawne (po przełożeniu do drzwi pasażera wszystko działa) jednak lewa strona jest martwa. Wymontowałem moduł alarmu (pod tylnym siedzeniem z lewej strony) inaczej nie dało się uruchomić silnika. Brak też sterownika podczerwieni - już wiem dlaczego pilot nie działał.

Teraz zastanawiam się gdzie jest sterownik samego centralnego zamka.

Opublikowano
Brak też sterownika podczerwieni - już wiem dlaczego pilot nie działał.

Teraz zastanawiam się gdzie jest sterownik samego centralnego zamka.

Sterownik podczerwieni siedzi w lusterku wstecznym, a moduł centralnego zamka to tzw. Grundmodul/GM/ i siedzi pod tylną kanapą