Skocz do zawartości

730 M60 Rozbrojenie Alarmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem

Wysiadłem z auta i odkryłem że nie działa mi zamek w drzwiach kierowcy, nie da się ani zamknąć ani otworzyć auta, więc zamknąłem od strony pasażera i wtedy ku mojemu zdziwieniu zaświeciły na moment światła awaryjne i owszem auto się zamknęło, ale za to nie chciało się otworzyć :(

Po wielu bojach udało się przekręcić kluczyk w drzwiach pasażera z podniesioną klamką otworzyłem drzwi i włączył się alarm (zdziwiłem się że go mam) teraz mam zablokowane wszystkie zamki nie da się ani zamknąć ani otworzyć (zablokowane dźwignie w drzwiach). Jedyne co mam to otwarte drzwi pasażera i wyjący alarm oraz mrugająca dioda w odbiorniku podczerwieni w wylocie dmuchawy w centralnej konsoli.

Posiadam kluczyk z pilotem. Wcześniej po wymianie baterii próbowałem zaprogramować alarm jednak bezskutecznie (dioda na podczerwień - sprawdzałem w kamerze oraz dioda sygnalizacyjna mrugają).

Dotychczas otwierałem i zamykałem auto zamkiem w drzwiach kierowcy ( jakieś pół roku).

Pozdrawiam i wesołych świąt

Opublikowano
Najpierw odepnij akumulator na jakieś pół godziny, potem podjedź do serwisu żeby Ci od nowa zakodowali kluczyk, bo pewnie podczas prób miałeś otwarte drzwi kierowcy i system się zablokował. Sam też zrobiłem kiedyś podobny błąd i wtedy w serwisie wzięli stówkę za odkodowanie...
Opublikowano
  • Autor
Najpierw odepnij akumulator na jakieś pół godziny, potem podjedź do serwisu żeby Ci od nowa zakodowali kluczyk, bo pewnie podczas prób miałeś otwarte drzwi kierowcy i system się zablokował. Sam też zrobiłem kiedyś podobny błąd i wtedy w serwisie wzięli stówkę za odkodowanie...

Posiedziałem nad tym dzisiaj cały dzień, okazało się że mam niesprawne switche przy zamku w drzwiach pasażera, a konkretnie to ten który służy do otwierania. Natomiast w drzwiach kierowcy wszystkie switche są sprawne (po przełożeniu do drzwi pasażera wszystko działa) jednak lewa strona jest martwa. Wymontowałem moduł alarmu (pod tylnym siedzeniem z lewej strony) inaczej nie dało się uruchomić silnika. Brak też sterownika podczerwieni - już wiem dlaczego pilot nie działał.

Teraz zastanawiam się gdzie jest sterownik samego centralnego zamka.

Opublikowano
Brak też sterownika podczerwieni - już wiem dlaczego pilot nie działał.

Teraz zastanawiam się gdzie jest sterownik samego centralnego zamka.

Sterownik podczerwieni siedzi w lusterku wstecznym, a moduł centralnego zamka to tzw. Grundmodul/GM/ i siedzi pod tylną kanapą