Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przestały działać. Nagle.

Okazało się, że prawa wycieraczka blokuje cały układ. Po jej wymontowaniu lewa już działa. Środkowy trzpień się kręci (zgodnie z pracą wycieraczek), ale prawy jest nieruchomy.

Patrząc na ten rysunek:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD61&mospid=47544&btnr=61_0947&hg=61&fg=45

nie widzę żadnego połączenia trzpienia prawego z układem ruchu wycieraczek. Czy ktoś w Was wie jak to powinno być ?

pozdrawiam

Mariusz

PS.

Wesołych świąt.

Opublikowano

Widzę, że 0 odzewu (wiem, są święta).

Koledzy, a może mógłby któryś z Was, ściągnąć prawą wycieraczkę i zobaczyć, czy prawy trzpień sam się obraca ?

pozdr

Mariusz

Opublikowano
Twój problem to standard w przedliftowym E39. Ten mechanizm wycieraczek ma pewną wadę, która została wyeliminowana po lifcie. Koszt mechanizmu to 200 zł na allegro (pamiętaj, żeby przedliftowy kupić), wymiana około 100 zł.
Opublikowano
Twój problem to standard w przedliftowym E39. Ten mechanizm wycieraczek ma pewną wadę, która została wyeliminowana po lifcie. Koszt mechanizmu to 200 zł na allegro (pamiętaj, żeby przedliftowy kupić), wymiana około 100 zł.

Sorry Kris, ale tyle wo wyczytałem na forum.

Chodzi o to, że w/g RealOEM prawy trzpień jest niezależny i o to mi chodzi, czy tak rzeczywiście jest. Jutro na spokojnie sobie rozbiorę podszybie i zobaczę co i jak.

pozdr

Mariusz

PS.

Kupiłem sobie Haynes'a, to będę wiedział na pewno. :-)

Opublikowano

Problem rozwiązany.

WD-40 zrobił swoje. Po prostu prawy trzpień zardzewiał i zaklinował się.

Moje przypuszczenie okazało się słuszne. Prawy trzpień jest niezależny od silnika wycieraczek.

Doleję jeszcze trochę WD i skręcam.

pozdr

Mariusz.