Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są osoby które praktykują branie auta w leasing, jeżdzenie nim 2 lata i sprzedaż gdy się kończy gwarancja. Dzięki temu jeżdzą cały czas nowymi autami i mają większą szansę że auto się nie popsuje.

Bardzo fajnie to brzmi i chciałbym wiedzieć ile taka przyjemność kosztuje.

Powiedzmy że idę do salonu i kupuję 5er za 300tyś zł, biorę ją w leasing i powiedzmy że wychodzi mi całkowita kwota leasingu 330tyś zł.

Pierwsza wpłata 50 tyś , wykup końcowy 50 tyś no i zostaje 230 w ratach. Leasing przykładowo na 4 lata więc miesięczna rata to 4791 zł.

Po dwóch latach gdy chcę sprzedać auto wychodzi że wpłaciłem 50tyś 1 wpłatę + 24 raty po 4791 zł = 164984 zł

Powiedzmy że wystawię auto na allegro z odstąpieniem leasingu za 20 tyś czyli jestem na aucie stratny 164984 - 19% liniowego - 20 tyś z allegro - 6 tyś VAT = 107638

czyli 107638 to moja strata na aucie przez dwa lata , to tak jakbym wypożyczal sobie auto i za kazdy miesiąc płacił 4484 zł .....

Czyli przyjemność poruszania się nowym autem co dwa lata i nie spędzania za dużo czasu u mechanika kosztuje miesięcznie 4484 zł ?

Podałem kwoty przykładowe, tak więc nie wiem jak bardzo będą adekwatne do realiów.

Ktoś przerabiał ten temat ?

Opublikowano

Nie wiem czy dałbym rade jeździć jednym autem 3-4 lata ... po roku trochę mi się już nudzi wnętrze ... a po dwóch to raczej wolałbym się przesiąść .. no i gwarancję wolałbym mieć i nie martwić się o naprawy.

Jeśli auto wykupujesz po 3 latach to jest ono warte 50% wartości którą zapłaciłeś tak ? ( przynajmniej tak statystycznie wychodzi że auto po 3 latach jest warte połowę ceny )

Czyli jeśli wziąłbyś auto za 330 tyś ( 300 auto + 30 leasing ) to po trzech latach jest warte 150 tyś zł ?

Jeśli tak, to roczny koszt wynosi 50 tyś czyli, 4166 zł miesięcznie .... tyle kosztuje miesięczna radość jazdy nowym i raczej bezawaryjnym autem ... ?

Opublikowano

Dziś rozmawiałem ze znajomym który wziął auto w leasing, okres leasingowania to chyba 3 czy 5 lat, w tym czasie odlicza 22% VAT i 19% podatku. Auto za 100 tyś . Wykup jest na poziomie 50 tyś zł i na koniec leasingu jeśli będzie chciał zatrzymać auto na firmę to może znów odliczyć 22% VAT od 50 tyś ... ( trochę dziwnie że VAT podwójnie odliczy ) . Mi jednak auto znudziłoby się po tylu latach .

Wychodzi na to że trzeba zarabiać ok 50 tyś miesięcznie aby te 4 tyś miesięcznie wydawane na spłatę auta nie bolało :roll:

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ale rata na poziomie 4 -5 tys pomniejsza twój dochód. Ale przy zarobkach na poziomie 10 -20 tys zł miesięcznie b. problematyczne jest wzięcie w leasing tak drogiego samochodu.

Chyba, że weźmemy w leasing roczne BMW.

przykład pierwszy:

samochód nowy 180tys zl

roczny 120 tys

dwuletni ubezpieczenie wg eurotaxu 88 tys

trzyletni ubezpieczeny wg eurotaxu 68 tys

Przykład drugi

samochód nowy 330 tys

roczny 215 tys

dwuletni ubezpieczenie wg eurotaxu 155 tys

w tych przypadkach nie jest aż tak źle. Oczywiście jak weźmiemy samochód roczny :wink: