Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie jak kupiłem autko lałem 95 ze Statoil i było słychać brzęczenie pompy paliwa myślałem,że jest do wymiany natychmiastowej.

Kiedyś sobie z ciekawości zatankowałem 98 Ultimate z bp i co mnie bardzo zdziwiło nagle pompa ucichła.

Myślałem ,że to zbieg okoliczności dlatego zalałem 95 i znowu buczała.

Więc ku mojemu zdziwieniu jest wpływ nawet na pompy,oczywiście zdaje sobie sprawę ,że za jakiś czas zacznie buczeć na 98(choć rożnie bywa) i w końcu będę ją musiał wymienić ,ale na razie przedłuża jej żywot. ;P

Ciekawa teoria.

A moze to nie jakosc paliwa a jego ilosc w zbiorniku miala wplyw na buczenie pompy?

Ja wiem to brzmi jak opowieść na dobranoc ,samemu mi w to trudno uwierzyć bo nie znam na to logicznego wytłumaczenia ;)

Od ilości było by najsensowniejsze wytłumaczenie bo pompa nie musi się wysilać przy pełnym baku lecz akurat u mnie to nie zależy od ilości bo często jeżdżę w długie trasy i dopiero tankuje jak mam już mało paliwa do pełna.

I przy tej małej ilości paliwa nie buczała na tej 98 .