Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jezdze swoja bunia od kilku miesiecy i jak to po kilku miesiacach bywa ucho przyzwyczaja sie do cichosci samochodu i zaczynamy slyszec rozne dzwieki ktorych wczesniej nie bylo myslac ze albo sie sypie gablota albo jest nawiedzona :D

Mi od jakiegos czasu wpada w ucho dosc nieprzyjemny klekot silnika ktory slyszalny jest glownie na biegu jalowym i raczej na cieplym silniku niz na zimnym. Moze dlatego ze reszta cichnie a to zostaje.

Sluchajac z kabiny, badz tez z nad silnika przy otwartej masce odnosze wrazenie jakby w silniku byla jakas latajaca luzna/wyrobiona czesc ktora klekosze - nie jest to dzwiek metaliczny ale jakby zawory, moze wrtyski, moze pompa wspomagania albo wtryskowa albo moze rozrzad/walek/panewka. klekot nie jest jednostajny i przychodzi jakby falami ale nierownomiernymi. Najbardziej zaklekocze podczas gaszenia silnika.

Podczas pracy silnika wyraznie dzwik dochodzi "patrzac przez chlodnice".

Chetnie zalaczyl bym nagranie by pokazac to zaklekotanie ale nie wiem jak - pozatym nagrane to jest tylko komorka choc zaklekotanie slychac wyraznie.

Nie zauwazylem jakiegos spadku mocy czy cos, pozatym na wyzszych obrotach wszytko dziala rowniutko

Najlepiej odglos slychac zblizajac sie do pompy wspomagania ale po schyleniu glowy juz nie jestm taki pewien czy to ten pozdespol.

Pozatym niedawno bylem w servisie na wymianie oleju i inepskcji i mechanicy stwierdzili ze do wymiany jest kolo stalowo gumow napedu paska wieloklinwego zwane - Vibration Damper i to jest poz 1 z rysunku jak na linku http://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47N/ECE/R/N/2003/12/mg-11/ill-11_3313/

Pytalem tez jednego z gosci i mowili ze to to ale ja jakos nie do konca o tym jestem przekonany z uwagi na charakterystyke dzwieku.

W prawdzie na weekendzie planuje zdjac pasek wieloklinowy i sprawdzic to i owo organoleptycznie ale moze macie jakies sugestje na co zwrocic uwage??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Ja wczoraj miałem podobną sytuację, jechałem jakąś godzinę trasą z Piotrkowa do Warszawy, tak do 140 km/h i najpierw jak się zatrzymałem na światłach w Jankach, zaczęło trzęść całym autem na biegu jałowym, po przejechaniu kilkuset metrów zjechałem na bok, bo wydawało mi się ze strasznie kopci. Wtedy też zaczęło tak klekotać pod maską, dźwięk też dochodził z okolic chłodnicy. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, ale po zgaszeniu i odpaleniu, po upływie jakiejś minuty klekotanie ustało. Nie wiem co to było, ale mocno się wystraszyłem. Zastanawiam się czy to coś poważnego. Dziś rano jechałem do pracy i wszystko było w porządku.

Może udało Ci się już zlokalizować przyczynę tych dziwnych dźwięków? Z góry dzięki za sugestię!

Opublikowano
panowie zapewne to te koło pasowe które jest oznaczone numerem jeden u mnie tak było wymieniłem pasek klinowy napinacze i kolo pasowe w aso koszt wszystkiego 2.100zł sporo trochę ale co zrobisz slyszałem ale nie wiem czy to prawda że można z tym jeździć tylko dla ucha to straszna bolączka podobno w skrajnych wpadkach spanie pasek klinowy lub co o zgrozo może te koło łomotnać w chłodnice pozdrawiam
moc jest z nami
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Marcin55

zmieniales moze to kolko sam??

nie ma tam jakiegos lewego gwintu??

trzeba sie przylozyc do odkrecenia czy jest przykrecona jakims normalnym momentem??

Jesli trzeba sie przylozyc to czy trzeba blokowac jakos wal specjalnie??

jakies specjalne narzedzia??

Z gory dzieki za odpowiedz.

K.

Opublikowano
witam bardzo podobny objaw mialem, takie wrazenie jak by cos po silniku latalo jakas srubka czy cos, nie zlokalizowalem przyczyny, ale w niedlugim czasie, posciagalo mi paski wieloklnowe(wielorowkowe) i okazalo sie ze pompa wody zmielila swoje lopatki i sie zatarla. tyle jesli moge pomoc
Opublikowano

wogole to pozwole sobie wtracic :D

BWM to jest kosztowne autko, mam je rok a jak do tej pory mialem z nim najwiecej problemow ehhh ale co zrobic, za urode mozna wszystko wybaczyc :dance:

Opublikowano

kordi czy to cos takiego jak klekot z linka?

objawy podobne do opisanych przez Ciebie....

przestrzegam przed jazda jesli ta czesci jest uszkodzona!!!

podopwiem ze wymienione zostalo to kolo pasowe (gumowo metalowe) ktore wczesniej pokazales na schematach zlozeniowych....

pozdrawiam

///e46 touring 320d 08/2002r 150KM STEPTRONIC,

JUN2008--->181tys km

DEC2010--->216tys km

///e90 2.0i, 130KM automat Schwarz

Aug2015 ---->102 tys km

Sep2016 ---->120tys km

///e46 318Ci coupe M-pakiet ;)

Mar2017 ----->211tys

Jan2018 ------>227tys km

Opublikowano

niestety link nie dziala - filmik juz nie dostepny

Wszytko wskazuje na to ze jest to kolko gumowo metalowe. najglosniej zaklekocze przy gaszeniu silnika. czasem (ale zadko) jest cisza.

jakiegos wielkiego halasu nie ma ale ja mam czule ucho i grazni mnie.

chcialbym to sam wymienic bo wydaje sie to prosta operacja byle sruba puscila latwo :)

czemu przestrzegasz przed jazda z uszkodzonym kolem??

Opublikowano

nie wiem dlaczego u Ciebie nie dziala ale u mnie zaje ... scie chodzi :)

a jesli nie moze sie odpalic to wpisz na youtube.com - klekot silnika i pojawi sie ten filmik... ;)

przestrzegam poniewaz jesli diagnoza jest sluszna to ta guma zaczela sie juz "odkrajac" od metalu jak sie odkroji do konca to wszystko poleci w kosmos :nienie: moze sporo napsuc..bo kreci sie szybko...a jak poleci to ... np. chlodnica.. wentylator.... itp.

pozdrawiam

///e46 touring 320d 08/2002r 150KM STEPTRONIC,

JUN2008--->181tys km

DEC2010--->216tys km

///e90 2.0i, 130KM automat Schwarz

Aug2015 ---->102 tys km

Sep2016 ---->120tys km

///e46 318Ci coupe M-pakiet ;)

Mar2017 ----->211tys

Jan2018 ------>227tys km

Opublikowano

A teraz dziala link, nie wiem co bylo nie tak

Tak,dokladnie to jestten klekot, czesam znika ale genralnie jest. Najbardziej slyszalny przy gaszeniu slnika.

Ciekawe ze kreciles filmik od strony pompy spomagnia ktora pozatkowo podejrzewalem.

Kolko sie wymieni jak sie zrobi cieplej. narazie mam zamkniee szyby :)

Wymienia kto sam?? jais wskazowki?? Sruba lewa czy prawa?? Ciezko idzie czy lekko??

Opublikowano
podłącze się do tematu bo wszystko wskazuje na to że w moim aucie koło pasowe również ma dość współpracy. Wymieniał ktoś ten element we własnym zakresie?
BMW - Nie dla idiotów
Opublikowano

znalazłem to w innym wątku:

Dwie osoby.

kanał.

5 bieg

Wszystkie możliwe hamulce jednocześnie.

bardzo solidny klucz

Metr rury na ten klucz.

No i dobry obiad żeby była siła w łapkach.

I stała się jasność:]

BMW - Nie dla idiotów
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
a i dodam że samo koło pasowe bez paska i napinaczy to wydatek około 450zł

A jesli mozna zapytac to gdzie takie kolko mozna dostac w takiej cenie??

BMW zaspiewalo 1039PLN albo 187GBP+15%VAT

Uzywki na allegro???

Opublikowano
a i dodam że samo koło pasowe bez paska i napinaczy to wydatek około 450zł

A jesli mozna zapytac to gdzie takie kolko mozna dostac w takiej cenie??

BMW zaspiewalo 1039PLN albo 187GBP+15%VAT

Uzywki na allegro???

Myśle że koledze chodziło o nowe kolo firmy Corteco,

np. http://moto.allegro.pl/item571083494_kolo_pasowe_bmw_e39_e46_318_320d_dobra_cena.html

Nie wiem czy jest to oryginał bo różne opinie słyszałem na ten temat. Mozesz też spróbowac z używką, ale wiadomo nie ma gwarancji że bedzie lepsze niż twoje,tu np. jest za 230 zł

http://moto.allegro.pl/item569646981_kolo_pasowe_e46_bmw_320d_2_0d_150km_zobacz.html

Opublikowano
Nie wiem czy jest to oryginał bo różne opinie słyszałem na ten temat. Mozesz też spróbowac z używką, ale wiadomo nie ma gwarancji że bedzie lepsze niż twoje,tu np. jest za 230 zł

http://moto.allegro.pl/item569646981_kolo_pasowe_e46_bmw_320d_2_0d_150km_zobacz.html

A slyszales moze opinie na temat jakosci tego kolka??

Wiadomo orginal to orginal, to jest zamiennik jakby nie patrzec wiec sie zastanawiam czy moze nie warto czasem zainwestowac jak ma mi sie mialo rozleciec za rok...

Opublikowano

A slyszales moze opinie na temat jakosci tego kolka??

Jak u siebie naprawiałem auto po stłuczce to własnie miałem problem ze znalezieniem tego koła i chciałem kupic właśnie z Corteco, ale gośc który mi to auto naprawiał odradzał ze kiepskie sa (mówił że komus tam zakładali i ze długo na nim nie pojezdził :?) , w koncu udało sie kupic uzywane w dobrym stanie i bylo dobrze.

Natomiast tu na forum wyczytałem kiedys że to właśnie Corteco robi te koła dla BMW więc sam juz nie wiem, może ktoś tu na forum ma wiekszą wiedze na ten temat i sie wypowie???

Opublikowano

No wiec zrobilem rozpoznanie:

kolo firmy Mall to koszt ok 450zl

kolo firmy Cortec to koszt ok 650zl

ostatecznie chyba sie zdecyduje na Cortec, chyba ze mi sie przysni cos innego :)

Pozdrawiam

K.