Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam,

mam klopocik z tylnimi glosnikami w e36, mianowicie nie graja, w momencie kiedy kupilem auto tyl byl pusty, tzn nie bylo nawet oryginalnych glosnikow nokia, pozniej dostalem je poczta od poprzedniego wlasciciela, ale po podlaczeniu nie dzialaja, nic nie slychac, nawet szumu, tak jakby napiecie wogole nie szlo na te glosniki. podlaczylem tez inne glosniki, ale rowniez bez efektu, w bagazniku znalazlem instalacje najprawdopodobniej do podlaczenia wzmacniacza, dwa przewody, kazdy z dwoma koncowkami. wiem ze poprzedni wlasciciel wozil tube ale nie wiem jakie rozwiazania stosowal i czy przypadkiem (albo swiadomie czegos nie porozlaczal), nie moge wydebic od niego tez informacji na ten temat. chce sprawdzic miernikiem przy koncach przewodow czy napiecie jest podawane, jezeli by nie bylo to przewody albo sa rozlaczone albo gdzies jest przerwanie, glosniki nie graja po obydwu stronach, jezeli byloby napiecie to...ma ktos moze rade jak spowodowac zeby tyl zaczal grac? jakas lepsza metoda weryfikacji albo ktos juz sie meczyl z podobnym przypadkdiem?

dzieki z gory za wskazowki, pomoc.

pzdr

pzdr

yaz

Opublikowano

To nie jest kwestia sposobu - jak ktoś odpiął przewody to nie będzie szedł sygnał - sugeruję wyjąć radio i sprawdzić, czy na wtyczce są kabelki od tylnych głośników i czy prąd wychodzi tam gdzie trzeba. Gdzieś na forum, albo na necie widziałem schemat wtyczki radia E36 - ale jak dla mnie jak wyjmiesz radio to od razu powinno być widać przyczynę - no chyba, że poprzedni właściciel podpiął się do kabli np. pod kanapą.

(nawiasem mówiąc - tylne głośniki to porażka :) - lepiej jak nie grają)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wyjmowalem radio, sprawdzilem kostke i przewody i wszystko wydaje sie byc podpiete ok, poprzedni wlasciciel mowil mi ze jakies szpece mu dorabialy cos do radia (podlaczenie) bo kostka bmw nie pasowala, ale jak wyjalem radio to bylo podlaczone przez normalna kostke do kostki z przewodami, przednie glosniki, zarowno te w drzwiach jak i we wnekach na nogi graja normalnie.

pewnie zakonczy sie wizyta u jakiegos fachury, ktory dokreci srubke i przytuli za to ladne dziengi.

wiem ze tyl lepiej zeby nie gral, ale narazie z powodu braku funduszy na jakis lepszy sprzet chce wcisnac glosniki ktore mam.

pzdr

pzdr

yaz

Opublikowano

No przecież możesz sprawdzić czy przewód nie jest przerwany.

Puść przez niego sygnał (pradowy) i sprawdź czy dociera do końca. Jesli nie - to masz przerwany kabel.

Moim zdaniem masz źle podłączone radio ( skoro piszesz, że "szpece" przerabiały kostki ). Przeciez tam się nic nie przerabia tylko kupujesz ISO i spokojnie przełączasz na BMW.

Dlatego sprawdź czy sygnał przechodzi - a jeśli tak to podłaczenie radia.

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dzieki,

tak tez pewnie zrobie, zobacze czy jest sygnal przy koncowkach przewodow glosnikowych, podejrzewam tez ze moze przewody te zostaly rozpiete po to zeby "zwolnic" miejsce dla tych od tuby, ale sprawdze to przy najblizszym dluzszym wolnym czasie

jeszcze raz dzieki

pzdr

pzdr

yaz