Skocz do zawartości

Filtr spalin????????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mechanik powiedzial ze mi wymienil jakis filtr spalin za kolektorem......nie za bardzo kojarze wiec moje pytanie czy to jest ODMA????
Opublikowano

Jeżeli wymienił filtr spalin za kolektorem to chyba za wydechowym nie ssącym.

Odma to filtr odpowietrzania skrzyni korbowej (separator oleju wg BMW). Oddziela powietrze od oleju.

Nie nazwał bym tego filtrem spalin. Jak możesz to sprecyzuj o który kolektor chodzi?

Opublikowano
Odma to filtr odpowietrzania skrzyni korbowej (separator oleju wg BMW). Oddziela powietrze od oleju.

Nie nazwał bym tego filtrem spalin. Jak możesz to sprecyzuj o który kolektor chodzi?

czy brudny filtr odmy może powodować mocne dymienie na czarno z wydechu przy mocnym przyspieszaniu?

mocne dymienie = dym widac w lusterku wstecznym

Opublikowano

podobno może. Ja wymieniłem ale przy okazji rozbierania silnika. Od tego bym zaczął, jeśli dymi, bo nie jest to droga cześć, a może akurat tego wina. Nie wiem jak w Twoi silniku, ale w moim można było wymienić na plastikowy, który nie wymaga wymian. Normalnie jest to mały okrągły filterek.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=11_2316&hg=11&fg=15

Nr 15 na tym obrazku.

Opublikowano
podobno może. Ja wymieniłem ale przy okazji rozbierania silnika. Od tego bym zaczął, jeśli dymi, bo nie jest to droga cześć, a może akurat tego wina. Nie wiem jak w Twoi silniku, ale w moim można było wymienić na plastikowy, który nie wymaga wymian. Normalnie jest to mały okrągły filterek.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=11_2316&hg=11&fg=15

Nr 15 na tym obrazku.

wymienilem go dzisiaj na taki sam jak byl (ten z Twojego obrazka), dymi chyba troche mniej, ale nadal widze w lusterku dym przy mocnym dodaniu gazu, wiec poprawa jest nieduża. Wymienilem tez filtr powietrza, wyczyścilem EGR, jutro czyszcze intercooler (bo tez troche oleistej mazi na nim jest) i zobaczymy czy to cos da :)

Opublikowano

jak dymi na czarno to mogą być wtryski, lub za mała ilośc powietrza w stosunku do paliwa (bardziej prawdopodobne). U mnie tak było z błahego powodu mianowicie: dziura w gumowej rurze od intercoolera do EGR.

Jak na niebiesko dymi (w co wątpie) to by było gorzej.

Z tym widzeniem dymu w lusterku to widzisz w dzień czy w nocy w światłach innego samochodu. Pytam bo u mnie przy ostrym depnięciu w nocy jak ktoś za mną leci to widać spaliny w jego światłach. Ale w dzień nic.

Opublikowano
jak dymi na czarno to mogą być wtryski, lub za mała ilośc powietrza w stosunku do paliwa (bardziej prawdopodobne). U mnie tak było z błahego powodu mianowicie: dziura w gumowej rurze od intercoolera do EGR.

Jak na niebiesko dymi (w co wątpie) to by było gorzej.

Z tym widzeniem dymu w lusterku to widzisz w dzień czy w nocy w światłach innego samochodu. Pytam bo u mnie przy ostrym depnięciu w nocy jak ktoś za mną leci to widać spaliny w jego światłach. Ale w dzień nic.

zdecydowanie mocniej widze w nocy (tak jak mowisz), w dzien slabo, ale jednak tez czasami widze chmure (nie podczas kazdego przyspieszania mocnego sie pojawia)

co jednak nie zmienia faktu, ze ta chmura jest :) dlatego walczę, zeby ją usunąć. Mam nadzieje, ze nie będzie to wina wtrysków, bo to juz koszt o wiele wiekszy niz wyczyszczenie IC czy EGR czy wymiana paru filtrów :?

Opublikowano
poszukaj jeszcze info na temat Twojego problemu na forum. Wiem ze była mowa o filterkach turbiny czy coś takiego. Wart też zajrzeć do zaworków sterujących podciśnieniem.
Opublikowano
poszukaj jeszcze info na temat Twojego problemu na forum. Wiem ze była mowa o filterkach turbiny czy coś takiego. Wart też zajrzeć do zaworków sterujących podciśnieniem.

niedlugo bede zdejmowac i czyscic kolektor dolotowy, wtedy przy okazji obejrze te filtry (wiem, o ktorych mowisz - byl obszerny temat o nich)

mam nadzieje, ze uda sie jakos latwo pozbyc dymu :) a dzisiaj sprawdzilem w swietle dziennym, bez zadnych samochodow jadących za mna - chmury nie widać nawet przy ostrym przyspieszeniu. Widoczna jest tylko w nocy lub w światłach kogos z tylu

Opublikowano
witam jakies 20tys km temu wymienialem turbinke i fachowiec ktory gwarantuje wie cos o turbinach podpowiedzial mi ze ta odma powinna byc wymieniana co wymiane oleju...nie wymieniana wplywa posrednio niekorzystnie na turbo pozdro :dance:
joke12
Opublikowano

Generalnie to jest tak ze raz na jakis czas kazdy diesel bez filtra czastek stalych nieraz musi puscic jakiegos baka.

Mialem taki sam problem jak ty, generalnie dymu nie ma ale jak ktos za mna jedzie w nocy to go nieraz widac - szczegolnie jak ktos jedzie jakies 5m z tylu. Nieraz przy ruszaniu jest delikatnie czarno, ale tylko nieraz - i to przy ostrym ruszeniu. Jezdzilem po mechanikach tych lepszych i tych gorszych, bo ludzie pisza ze ich samochody nic nie puszczaja. Ale po wydaniu pieniedzy na diagnozy nikt nie wskazal przyczyny puszczania bakow przez moj samochod. Tak wiec mysle ze jak diesel ma okolo 200tys to chyba nieraz musi cos puscic, no bo jak by nic z rury nie wydalal, to po co by byly filtry czastek stalych w nowszych samochodach. Tak wiec narazie dalem spokoj.

I jeszcze jedno, ten dym widziany w swiatlach jest prawie niewidoczny przez kierowce jadącego z tylu. Sprawdzalem jezdzac za moim bratem ktory w tym czasie kierowal moim samochodem.

Tak wiec proponuje lac paliwo i jezdzic - Moje auto baki puszcz najżadziej jak zatankuje na shelu - tego lepszego diesla - na bp i orlenie nie ma roznicy co zatankuje dymki zostawia czesciej.