Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli zaczynam myśleć o zakupie samochodu. Trudno jest przewidzieć jak będzie z kasą - w każdym razie mało prawdopodobne, że będę miał odłożone 50 tys na koncie. W związku z tym myślę o zakupie na raty.

I teraz pytanie - czy pozostaje mi tylko komis? - chciałbym jednak kupić coś w bdb stanie... Wiem, że można wziąć kredyt niezależnie od zakupu samochodu - tylko oprocentowanie jest wtedy niezbyt korzystne. A może lepiej jednak zacząć zbierać?

Wiem, że są też pośrednicy, którzy sprowadzają samochód na zamówienie i udzielają na niego kredyt (poprzez jakiś bank oczywiście) - czy to jest dobra opcja?

Opublikowano

Moze wziac kredyt pod dowolny samochód w oddziałąch wiekszości "porządnych" banków. W np Dominecie dostaniesz nawet przed rejestracją pojazdu. Ja mam w PDK (oddział Getinu). Kupowałem samochód od prywatnego właściciela. Bank napisał promese kredytową, wziełęm dokumenty od goscia, zarejestrowałem wóz, pieniądze z kredytu przyszły na moje konto. Wypłaciłęm, pojechałem odebrać.

Popytaj, podzwoń. Oprocentowanie jest wszedzie podobne, ok 10%.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Moze wziac kredyt pod dowolny samochód w oddziałąch wiekszości "porządnych" banków. W np Dominecie dostaniesz nawet przed rejestracją pojazdu. Ja mam w PDK (oddział Getinu). Kupowałem samochód od prywatnego właściciela. Bank napisał promese kredytową, wziełęm dokumenty od goscia, zarejestrowałem wóz, pieniądze z kredytu przyszły na moje konto. Wypłaciłęm, pojechałem odebrać.

Popytaj, podzwoń. Oprocentowanie jest wszedzie podobne, ok 10%.

hmm moglbys blizej wyjasnic jak to dziala? Najpierw dostajesz dokumenty samochodu i rejestrujesz go na siebie (co oznacza, ze jestes juz formalnie wlascicielem auta) a pozniej dopiero za nie placisz? A gdybys nie zaplacil? Przeciez poprzedni wlasciciel chyba nie moglby odmowic wydania ci kluczykow do samochodu, ktory zgodnie z wszelkimi papierami nalezy do Ciebie??

To pewnie glupie pytanie :) ale nigdy nie bralem kredytu wiec nie wiem jak ten mechanizm dziala - w kazdym razie wydaje mi sie dziwne ze mozna zarejestrowac czyjs samochod na siebie i nabyc do niego prawo wlasnosci (dowod rejestracyjny) nie placąc za niego

Opublikowano

Wydaje mi się, że wtedy może być bite w dowodzie, że jest to WSPÓŁWŁASNOŚĆ lub WSPÓŁWŁAŚCICIEL. :think: Ewentualnie może być w papierach w urzędzie komunikacji lub gdzieś w bankowych, że jest on pod "jakimś" zastawem.

Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić. :mrgreen:

Opublikowano
Wydaje mi się, że wtedy może być bite w dowodzie, że jest to WSPÓŁWŁASNOŚĆ lub WSPÓŁWŁAŚCICIEL. :think: Ewentualnie może być w papierach w urzędzie komunikacji lub gdzieś w bankowych, że jest on pod "jakimś" zastawem.

Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić. :mrgreen:

z tego co mowisz wynika, ze w takiej sytuacji najpierw rejestruejsz samochód ze współwłasnością (i płacisz za wydanie nowego dowodu), po czym po przekazaniu pieniędzy sprzedającemu znowu go rejestrujesz, tym razem na siebie (i znowu placisz za wydanie nowego dowodu)

Opublikowano

Tutaj to była moja dywagacja. ;) Kiedyś mój znajomy miał samochód z komisu (kupiony na kredyt bankowy), niestety nie pamiętam bardziej szczegółów. I w dowodzie miał chyba wbitą pieczątkę, że autko jest pod zastawem, czy jakoś tak - później mu to chyba przekreślili.

Nie pamiętam dokładnie przypadku mojego kumpla, a zresztą to było ponad 6 lat temu. W dodatku ja sobie tak trochę gdybię i jest wielce prawdopodobne, że się mylę. :D

Opublikowano

Zawsze możesz wziąć kredyt gotówkowy. I nikogo nie obchodzi na jakie auto czy cokolwiek.

Będzie pewnie droższy ale są inne profity... możesz spłacić dowolną kwotę wcześniej np. ze starego samochodu i jeszcze pare innych w zależności od banku.

Opublikowano
sorry, ale gdybanie jest zbędne, bo nic nie daje (no może, gdybyśmy ostrzegali przed typowymi pułapkami kredytu). Trzeba zadzwonić do paru kredytodawców z listą pytań i dopiero wtedy da się coś ustalić.
PawełH