Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem BMW E39 530d 2000r i od pewnego czasu mam spore problemy z odpalaniem i to niezależnie od tego czy silnik jest ciepły, czy zimny. Pojechałem do warsztatu i na kompie wykazało czujnik położenia wału korbowego. Wymieniłem na nowy i nic. Auto wykazuje nadal te same objawy - komp. nadal wykazuje czujnik położenia wału korbowego. Nie wiem co jest - auto jest nadal testowane u mechanika. To jest po prostu loteria i złośliwość rzeczy martwych, kiedy chcieliśmy zdiagnozować auto podczas problemów z odpalaniem - samochód złośliwie cały czas odpalał od pierwszego przekręcenie. Co to może być?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu odłączył ten czujnik położenia wału i sprawdził co się dzieje.

Jeśli nie będzie zmiany to trzeba sprawdzić przewody na odcinku czujnik - sterownik najprościej za pomocą omomierza.

Taki test zrobiłbym przed wymianą czujnika, bo może nie on jest przyczyną i niepotrzebnie wydane pieniądze.

Przerwa lub zwarcie w instalacji na złączach czujnika daje ten sam komunikat na komputerze.

No i nie wiem czy panowie dobrze zdiagnozowali usterkę, może chodziło o czujnik wałka rozrządu.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Mechanik powiedział mi, że będzie sprawdzał wiązkę elektryczną wychodzącą z czujnika - zobaczymy co wykaże. Faktycznie może to być rzeczywiście jedynie przebicie na kabelkach.

Pozdrawiam