Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Proszę o podpowiedż co może być przyczyną, iż po przejechaniu krótkiego odcinka na tablicy rozdzielczej zapala się kontrolka : kółko z wykrzyknikiem i po dwóch stronach półkoliste obejmy oraz kontrolka kółko z trójkątem w środku i zawiniętą wokół strzałką. Kolor obu jest żółty. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem znika. Po przestudiowaniu instrukcji znalazłem taki zestaw ale dodatkowo z kontrolką abs. A u mnie tylko są te dwie.

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Trójkąt ze strzałką dookoła oznacza:

1) jesli pulsuje -to w tym momencie akurat auto traci przyczepność (tylnia oś)i uaktywniają sie systemy kontroli trakcji

2) jesli pali sie na stałe-oznacza,że masz wyłączony system kontroli trakcji (wyłączasz go przyciskiem "DTC", który jest koło przycisku od świateł awaryjnych).Auto automatycznie włącza kontrole trakcji (tym samym kontrolka gasnie) po każdym ponownym uruchomieniu samochodu.

A ta druga z tymi obejmami to najpewniej klocki hamulcowe (ewentualnie płyn hamulcowy).

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

jeżeli wyskakują takie kontroli , oznzcz to błąd elektroniki

u mnie pomogło zamiana kluczyka na drugi z kompletu.

Nawet potrafił mi gasnąc :mad2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mechanik stwierdził że mam do wymiany sterownik dsc.

Gdzie to dostać ?

Może macie na zbyciu ?

Opublikowano
sorki za moja pochopna wypowiedź,nie doczytałem do końca Twojego postu dokładnie-oczywiście koledzy mają rację :cool2:

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
w poniedziałek będe w ASO i podłączę pod komputer, z książki serwisowej wychodzi że to błąd czujnika obrotowego koła (ABS,DSC) czyli czujnik na którymś kole wariuje, ale będe wiedział w poniedziałek co naprawdę.
Opublikowano

pojechałem i o to co się dowiedziałem :x

koszt 305 pln diagnostyka +wykasowanie blędów -odpowiedz nie zanleziono żadnych błędów związanych z powyższym i tyle.

Należy jedzdzić dalej, no więc za 305 pln i 2,5 godziny czekania nadal wiem tyle co wiedziałem. Super :duh:

Opublikowano
pojechałem i o to co się dowiedziałem :x

koszt 305 pln diagnostyka +wykasowanie blędów -odpowiedz nie zanleziono żadnych błędów związanych z powyższym i tyle.

Należy jedzdzić dalej, no więc za 305 pln i 2,5 godziny czekania nadal wiem tyle co wiedziałem. Super :duh:

a zobacz w innym serwisie, np tu: http://www.serwisbmwosowiecki.pl/

bylem dwa razy i jak na razie jestem zadowolony.