Skocz do zawartości

Rejestracja auta - brak małego briefu - co zrobic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam auto któro chciałbym zarejestrować.Problem jednak polega w tym, że mam jedynie duży brief tzw Fahrzeugbrief, nie mam małego briefu czyli dowodu rejestracyjnego. Wiem, że do 25 grudnia zeszłego roku wystarczał duży brief (Fahrzeugbrief) i niestety mimo iż auto kupiłem jeszcze przed tamtą datą to z różnych przyczyn nie zdążyłem go zarejestrować i tak ponad rok stoi do dziś.

Dzisiaj niestety jednak urzędy wymagają także tej drugiej części briefu bez której nie można zarejestrować auta.Co w związku z tym mam zrobić ? Czy jest jakaś szansa odzyskania tego drugiego dokumentu z Niemiec ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.Czy są jeszcze jakieś inne metody aby móc zarejestrować ten pojazd ?

Opublikowano
mam wrażenie że b.podobnie zatytułowany wątek był ze 2 miesiące temu.
PawełH
Opublikowano

Kolego ostatnio miałem podobną sytuacje i musiałem jechać do urzędu komunikacji w Niemczech(tam gdzie auto było ost raz rejestrowane) !

Mówisz że kupiłeś auto i dostałeś tylko te dokumenty i tam ci wyrobią nowy brif!!!!

Oczywiście musisz tym autem jechać albo zawieść na lawecie bo urzędnik musi je zobaczyć !!! Pozdrawiam

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
  • Autor
Kolego ostatnio miałem podobną sytuacje i musiałem jechać do urzędu komunikacji w Niemczech(tam gdzie auto było ost raz rejestrowane) !

Mówisz że kupiłeś auto i dostałeś tylko te dokumenty i tam ci wyrobią nowy brif!!!!

Oczywiście musisz tym autem jechać albo zawieść na lawecie bo urzędnik musi je zobaczyć !!! Pozdrawiam

Chętnie bym pojechał ale mam prawdę mówiąć z 900 km w jedną stronę.Dlatego tez myślę wysłać list do wydziału komunikacji w Niemczech i przedstawię sprawę na piśmie.Auto jest w bardzo dobrym stanie i szkoda mi żeby szło na części.

Auto było ostatni raz zarejestrowane w Berlinie - gdzie znajdę listę adresówo z berlińskimi wydziałami komunikacji ?

Opublikowano

Chętnie bym pojechał ale mam prawdę mówiąć z 900 km w jedną stronę.Dlatego tez myślę wysłać list do wydziału komunikacji w Niemczech i przedstawię sprawę na piśmie.

I myslisz, że tak ci potem wyślą drogą pocztową nowe dokumenty pojazdu??

Opublikowano
  • Autor

Chętnie bym pojechał ale mam prawdę mówiąć z 900 km w jedną stronę.Dlatego tez myślę wysłać list do wydziału komunikacji w Niemczech i przedstawię sprawę na piśmie.

I myslisz, że tak ci potem wyślą drogą pocztową nowe dokumenty pojazdu??

Liczę na to, że nie będą robili w związku z tym problemu.To przecież nie jest papirus egipski z 5 wieku przed Chrystusem.

Opublikowano

Liczę na to, że nie będą robili w związku z tym problemu.To przecież nie jest papirus egipski z 5 wieku przed Chrystusem.

Nie wiem jak to jest w niemieckich urzędach ale w polskich - dowód rejestracyjny odbierasz osobiście - podobnie jak osobisty, czy prawo jazdy.

Pzdr,

Opublikowano
A może zadzwoń do jakiegoś konsulatu Niemiec w Polsce i dowiedz się czy nie można sprawy załatwić przez nich.
Opublikowano
A może zadzwoń do jakiegoś konsulatu Niemiec w Polsce i dowiedz się czy nie można sprawy załatwić przez nich.

Przez konsul nic nie załatwisz,próbowałem też,a pocztą tym bardziej bo urzędnik musi auto widzieć!!! Ja miałem w jedną strone 1000km(Osnabruck) i musiałem jechać!!!!

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
To ja się podepnę pod temat i przy okazji naświetlę jak wygląda sprawa jeśli chodzi o samochód z Austrii. Podobnie mam tylko duży brief a auto kupione w wakacje tamtego roku czyli przed wejściem tego durnego przepisu. Powiedzieli mi w wydziale komunikacji żebym jechał do Austrii po mały dowód, OK pojechałem i na miejscu dowiedziałem się, że nie mogą mi wydać tych dokumentów ponieważ ich program który do tego służy nie obsługuje dat przed wejściem tego przepisu. Miła pani w urzędzie nawet dzwoniła do najwyższego swojego szefa i niestety nic nie udało się załatwić, powiedziała mi ze powinni w Polsce wydać mi dokumenty bez problemu no ale... Poszedłem drugi raz do wydziału komunikacji i powiedziałem jaka jest sytuacja i pani powiedziała mi, że da się to załatwić kupując Austriackie tablice zjazdowe (wyrabiają przy tym nowy mały dowód). Także generalnie pomijając fakt ze zrobiłem wycieczkę do Austrii przez głupotę i niedouczenie urzędników - może ktoś wie ile kosztują najtańsze tablice zjazdowe w Austrii, czy trzeba mieć samochód na miejscu żeby je kupić oraz czy muszą być kupione w miejscu gdzie był zakupowany samochód czy w jakimkolwiek "urzędzie" czy miejscu gdzie je sprzedają.

Galeria samochodu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=157&t=246628

Komputery, konsole, gry - sprzedaż, serwis. http://WWW.ZETCOM.ORG