Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. Mam pytanko które od dawna mnie nurtuje a mianowicie: czy filtr powietrza a raczej jego zużycie w e39 2.0 (bez gazu) ma wpływ na spalanie? (większe)
Opublikowano

Witam.

Owszem, kłopoty z filtrem powietrza mogą wpłynąć na spalanie. Zasada działania jest taka, że przy niedoborze powietrza z filtra (np bardzo brudny) zasysa auto dodatkowe ilości paliwa. Spalanie odbywa się w złych warunkach, ponieważ brakuje tlenu,mieszanka jest zbyt bogata, a paliwo ze zbiornika znika szybciej.

Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/48/b15dcef712d56319.jpg

..."The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"...

Opublikowano
Witam.

Owszem, kłopoty z filtrem powietrza mogą wpłynąć na spalanie. Zasada działania jest taka, że przy niedoborze powietrza z filtra (np bardzo brudny) zasysa auto dodatkowe ilości paliwa. Spalanie odbywa się w złych warunkach, ponieważ brakuje tlenu,mieszanka jest zbyt bogata, a paliwo ze zbiornika znika szybciej.

Pozdrawiam.

Fajna teoria, ale nie wiem, czy do końca prawdziwa... W układzie doprowadzenia powietrza są czujniki badające ilość powietrza w kg/h (przepływomierz) i ciśnienia... Dawkowanie paliwa - poza szeregiem innych danych - opiera się o właśnie te dane...

Jeśli masz "zakitowany" brudem, pyłem i innym syfem filtr, to zwiększają się opory przepływu powietrza do silnika i nie będziesz miał takich parametrów auta jakie powinno mieć. Może to się objawiać spadkiem mocy silnika, no a przez to pośrednio wpływać na zużycie paliwa (jeśli chcąc otrzymać osiągi auta jak przy czystym filtrze będziesz bardziej "deptał" pedał gazu, a przez to używał silnik w stanie większego %-owego obciążenia)...

Ja nie mam racji, to wtajemniczonych proszę o poprawę mojej teorii... Wydaje mi się natomiast, że coś w niej jest...

pozdrawiam

thenygoos

P.S. A jak nie masz aktualnie kasy na nowy filte, to przynajmniej przedmuchaj sobie sprężarką (w stronę od czystej do brudnej oczywiście). Doraźny zabieg i prowizoryczny, ale na jakiś czas wystarczy...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png