Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące zużycia płynu do spryskiwaczy.

Wieloma samochodami jeździłem, ale moja e46 pochłania jakieś straszne ilości prawie jak paliwa :D.

Sprawdzałem układ i nic nie cieknie. Mam wrażenie, że wystarczy trochę popsikać, kilka razy włączą się spryskiwacze reflektorów i już płynu nie ma.

Czy to normalne i wy też tak macie?

Nie miałem jeszcze samochodu ze spryskiwaczami reflektorów, czy to one pochłaniają takie ilości płynu?

Opublikowano
Tak. Płyn na reflektor wylatuje pod większym ciśnieniem niż na szybę, a żeby mieć wyższe ciśnienie potrzeba też relatywnie więcej cieczy wtryśniętej w dysze. Stąd duże zużycie. Jednak w E46 można na pół sekundy psiknąć na szybę tak, by się nie uruchomiły wycieraczki. Kilka takich psiknięć, potem ręcznie włączone wycieraczki i masz problem z głowy. Do tego sprysk lamp uruchamia się co piąte czyszczenie szyby.
Opublikowano
Jednak w E46 można na pół sekundy psiknąć na szybę tak, by się nie uruchomiły wycieraczki. Kilka takich psiknięć, potem ręcznie włączone wycieraczki i masz problem z głowy.

Dziękuję. Zobaczymy tak nie próbowałem.

Do tego sprysk lamp uruchamia się co piąte czyszczenie szyby.

Tak tylko w większości na trasie w mieście mam jedno "psikanie" na przejazd bo wiecej nie potrzeba.

Czyli statystycznie spryskiwacze reflektorów działają za karzdym razem.