Skocz do zawartości

530d M52 Problem z odpaleniem przy ciepłym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie mam pojęcia co to może być? Zaparkowałem, gaszę samochód i nie zapaliło mi się światełko wewnątrz auta. Myślę sobie, hmm nic, może coś nie zaskoczyło. Wysiadłem, zamknąłem poszedłem do sklepu, wracam po godzinie. Przekręcam kluczyk, grzeję świece, odpalam. Samochód kręci ale nie odpala. Myślę sobie, bezpiecznik jakiś padł. Sprawdziłem wszystkie. Są w porządku. idąc dalej, paliwo nie dochodzi, odkręciłem wężyk przy filtrze paliwa, przekręcam kluczyk, paliwo się leje strumieniem. Dzwonię do mechanika. Mówi, że czasem jakaś zapadka przy kluczyku się zawiesza, pukam, wkładam i wyjmuję kluczyk - nic, dalej to samo. Minęła następna godzina. Odłączam akumulator, podłączam z powrotem po 10 min - to samo. Wkurzony już na maksa dzwonię do brata z prośbą o hol. Rozmawiam z nim cały czas próbując kręcić. Za którymś razem samochód jakby nigdy nic, pali z tzw. "pierwszego kopa" i chodzi.

Wyjechałem, pojechałem pod dom, wszystko gra. Zgasiłem pod domem, odpalam raz, drugi... nie ma problemu pali jakby nigdy nic.

Jeździłem tak dwa dni, problem nie wystąpił.

Dzisiaj pojechałem do rodziców, brat prosi, żebym przestawił brykę bo chce wyjechać z garażu (po jakiejś godzinie od przyjazdu). Podchodzę przekręcam kluczyk - nie odpala znowu.

Siedzę jeszcze jakieś 2-3 godziny, wchodzę do samochodu a tu znowu jak ręką odjął. Pali, jedzie, wszystko gra.

O co chodzi? Wygląda na to, że jak jest ciepły to nie chce zapalić a jak zimny to pali bez problemu.

Czytałem na forum o różnych podobnych problemach, ale nigdy identycznych, problemy zawsze związane są z: świece żarowe (raczej odpada), Immobilizer, czujnik położenia wału, przekaźnik pompy, wtryskiwacze. To chyba wszystkie możliwe przyczyny.

Na co byście Wy postawili w moim przypadku???

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. A i światełko po zgaszeniu zapala mi się już normalnie. :shock:

Opublikowano

Witam

na Twoim miejscu w pierwszej kolejnosci podejrzewalbym czujnik polozenia walka rozrzadu.Mialem dokladnie ten sam problem- na cieplym silniku nie odpalal.Komp nie wykazywal bledow. Wymienilem czujnik i wszystko juz jest ok.

powodzenia