Skocz do zawartości

520D 2005-2007 Proszę o opinie posiadaczy i dobrze pionformo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wiosnę przymierzam się do zakupu w/w wymarzonego modelu, niestety z przyczyn finansowych (podatków i ubezpieczeń) jedyna alternatywą jest 2.0D (wolał bym 535D)

ponieważ cenie sobie opinie użytkowników bardziej niż suche dane lub opinie redaktorów które często są przekupione lub wypaczone przez pryzmat złych doświadczeń/obiegowych opinii

Szczególnie chodzi mi o:

1. jakie mieliście złe/dobre przygody z awariami?

2. jakie wyposażenie padło/przestało działać/działa niekompletnie (np: regulacja fotela się zacina, pamięć fotela nie działa itp.itd.)?

3. co was mile zaskoczyło?

4. co nie mile?

5. czy ten silnik nie jest za słaby, a jak tak to dlaczego?

6. ile potrafi spalić w różnych warunkach (ostra jazda, długo na autostradzie z np: 200 km/h itp. itd.)?

7. ile minimalnie spaliło i w jakich warunkach?

8. jakie dodatki wyposażenia macie, przeważnie małe silniki są słabiej wyposażone chciałbym wiedzieć jak wygląda biedna i jak wygląda bardzo bogata wersja z tym silnikiem, czego się mogę spodziewać gdy będę oglądał różne egzemplarze, nie chce mieć makaronu na uszy nawijanego :)?

9. ogólne spostrzeżenia/odczucia subiektywne związane z modelem E60 i silnikiem 2.0D raczej tym 163 KM?

Za opinie z góry jestem szczerze wdzięczny

Opublikowano

z tego co czytałem to ogrzewanie jest raczek słabe i użytkownicy tez narzekają na klimatyzację ale czy to nie jest tylko problem w obsłudze "pokrętełka" ??

a z drugiej strony duże benzynowe zawsze świetnie grzały ale w nowych nawiewach z "kontrolą klimatu" kompik będzie mieszał powietrze zimne z ciepłym żeby uzyskać optymalne komfortowe powietrze, czyli np: nie za gorące żeby nie było za suche, już w paru samochodach spotkałem się że robisz na maxa a i tak nie leci takie jak w golfie że aż rękę parzy

może jest to spowodowane że tam jest tylko prosty mechanizm otwierania zaworu przepływu cieczy chłodzącej przez nagrzewnicę

a

w samochodach klasy wyższej jak 5-tka jest trochę bardziej skomplikowany system utrzymania odpowiedniej temperatury w przestrzeni pasażerskiej ale nie kosztem jakości powietrza (zapachu, wilgotności itp.)

i co jest ciekawe to to że nie leci przesadnie gorące ani też przesadnie zimne ale nie można powiedzieć żeby temperatura nie była taka jak na wyświetlaczu i nie było komfortowo, może nie podgrzewa powietrza zaraz do 60 C ale utrzymuje na stałej 26 C lub 16 C

i po nieco dłuższym okresie czasu (gdy już się ochłodzimy lub ogrzejemy) jedziemy w komfortowych warunkach bez przesadnych skoków temperatur w przestrzeni pasażerskiej co jest bardzo niezdrowe dla nas

Opublikowano

1. jakie mieliście złe/dobre przygody z awariami?

zanim jeszcze odebrałem z salonu wymiana jakiegoś elementu zawieszenia, a w 3 mies. uzytkowania awaria żle fabrycznie zmontowanego jakiegoś przewodu od sprzęgła (laweta)

2. jakie wyposażenie padło/przestało działać/działa niekompletnie (np: regulacja fotela się zacina, pamięć fotela nie działa itp.itd.)?

-

3. co was mile zaskoczyło?

niskie spalanie

4. co nie mile?

-

5. czy ten silnik nie jest za słaby, a jak tak to dlaczego?

to zależy głównie od tego, do czego go porównujesz

6. ile potrafi spalić w różnych warunkach (ostra jazda, długo na autostradzie z np: 200 km/h itp. itd.)?

średnia z 5 miesięcy - 6,7 l

7. ile minimalnie spaliło i w jakich warunkach?

5,5 - jazda w bardzo złych warunkach po drogach krajowych

9. ogólne spostrzeżenia/odczucia subiektywne związane z modelem E60 i silnikiem 2.0D raczej tym 163 KM?

mam 177 KM

ps. nie wiem o co chodzi z tym ogrzewaniem, dla mnie jest ok, a możliwości ustawienia siły i kierunku nawiewów są super (choć korzystam z programu auto)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj.

Ja kupiłem 520d 2007 14 listopada tego roku i jestem tym autem zaszokowany.

Szczerze mówiąc szukałem jakiegoś fajnego paska albo tourna i po objechaniu połowy Niemiec wróciłem do Polski.

Najlepsze jest to że znalazłem auto w komisie około 5 km od domu :D

Przede wszystkim zależy z czym porównujesz ja wcześniej jeździłem polo 2002, więc Bmw to dla mnie coś zupełnie innego.

Niesamowite wrażenie zrobiły na mnie hamulce i cały układ jezdny- to auto po prostu trzyma sie drogi jak przyklejone:)

Super jest też bluetooth do telefonu - działa rewelacyjnie.

Pali mi 8l/100 a osiągi są dla mnie kosmiczne- pewnie posiadacze 530 powiedzą że brednie ale mało kto potrafi za tym autem nadążyć.

Ps mam znajomego co ciągnie takie auta z Hamburga w bardzo dobrych cenach.

Jak chcesz to sie odezwij 604860494

Opublikowano

Ja mam 525d z 2004 roku. Wcześniej jeździłem 320 konnym Jaguarm XJR (x300) i 400 konnym Jaguarem XJR (x350) :)

i też jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak pewnie bmw się prowadzi i jak pewnie się trzyma drogi. co prawda po zakupie auto stało samo w garażu przez niemal miesiąc, ale w końcu się przełamałem i wsiadłem do szarego materiałowego wnętrza. osiągi są akceptowalne (to diesel ponad połowę słabszy ni wcześniejsze moje auta, z drugiej strony obiektywnie rzecz biorąc naprawdę daje radę), komfort akustyczny bardzo dobry. mam słabe audio, ale auto kupowałem nie z myślą o dopieszczaniu się, a raczej o sprawnym i bezproblemowym przemieszczaniu się.

niestety... owa bezproblemowść, nieco mnie rozczarowała... problemy z zanikającą mocą na niskich obrotach, wymiana turbiny, przepustnicy, wyskakujące komunikaty o kolejnych błędach... tego wszystkiego chciałem uniknąć kupując nieco ponad 3 letnie auto renomowanej niemieckiej firmy z przebiegiem prawdopodobnie 106 000 km (nie udało mi się jak na razie negatywnie zweryfikowac tego przebiegu).

Gdyby nie wykupiona dodatkowa gwarancja, raczej nie byłbym zadowolony z tego auta.

Ale ponieważ mam gwarancję to szczerze polecam :mrgreen:

teraz już zdecydowanie częściej wybieram BMW niż Jaguara. pragmatyka rulez.

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl