Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wielkość spalania odbiega często od danych producenta? U mnie dość znacznie:

Cykl miejski

dane producenta 10.1L/100km, u mnie około 14L/100km

Cykl pozamiejski

dane producenta 5.7/100km, u mnie około 9L/100km

Jeżdżę dość spokojnie i nie ścigam się od światła do światła

Tak więc czy takie rozbieżności rzędu 40-50% są normalne? Czy występują też w innych silnikach? A może raczej powinienem udać się do warsztatu?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

Umkneła mi jedna rzecz, mam automatyczną skrzynię biegów a podawałem dane producenta dla skrzyni manualnej, tak więc wartości katalogowe spalanie będą trochę wyższe, ale i tak różnica jest dość znaczna

Opublikowano

myśle że Twoje spalanie jest OK, tam masz silnik 2.5l ja mam taki sam u siebie 192 KM, i w Wawie pali ok 13 litrów ( ciągłe stanie w korkach, światła,no i czasem dostanie po garach jak kawałek wolnego ;) ) trasa 8, czyli srednio ok 10l

u Ciebie zważywszy na automat będzie trochę wiecej, czyli by się zgadzało, a dane producenta to żeby osiągnąc to w warunkach laboratoryjnych , na forum znajdziesz bajkopisarzy którym pali mniej niż fabryka podaje :lol:

pozdro.

Opublikowano
myśle że Twoje spalanie jest OK, tam masz silnik 2.5l ja mam taki sam u siebie 192 KM, i w Wawie pali ok 13 litrów ( ciągłe stanie w korkach, światła,no i czasem dostanie po garach jak kawałek wolnego ;) ) trasa 8, czyli srednio ok 10l

u Ciebie zważywszy na automat będzie trochę wiecej, czyli by się zgadzało, a dane producenta to żeby osiągnąc to w warunkach laboratoryjnych , na forum znajdziesz bajkopisarzy którym pali mniej niż fabryka podaje :lol:

pozdro.

Opublikowano

Spalanie jest jak najbardziej prawidłowe... Producent prawie zawsze podaje wynik, jaki wykazał pomiar na "suchym" silniku... nie w aucie, tylko na stole w laboratorium w idealnych warunkach... Wszystko z Twoim autem jest w porząkdu.

Pozdrawiam

///Mpower