Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

obrazek realoem

Prawdopodobnie na tym rysunku nr 13 gumka chroniąca cylinderek przed brudem. Kupiłem tą gumkę, a w komplecie dostałem jeszcze duzo innych uszczelek (prawdopodobnie tych wewnątrz zacisku). Nie wiem jak ją poprawnie założyć. W cylinderku jest wyżłobienie więc jedna krawędź w to wyżłobienie, a drugi koniec ma tylko dotykać zacisku, czy ma wejść do niego? Bez rozbierania zacisku da sie tu jeszcze wymienić jakąś uszczelkę czy reszta jest już w środku?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Jesli chodzi o scislosc to jest tloczek w zacisku a nie cylinderek. Ale ok, tak ta gumka ma ograniczyc dostep wszelkiego syfu do gladzi tloczka.

Jesli wszystko OK, hamuje i nie zapieka sie sie tloczek w zacisku to ja bym nie dotykal. A jak juz wymieniac to wszystkie gumki, ta na tloczku w zacisku tez. I dobrze jest przy tym sprawdzic obie gladzie i ewentulanie delikatnie przejechac je pasta polerska na szmatce. Troche zabawy jest i oczywiscie odpowietrzenie ukladu konieczne potem.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Dawno tego nie rozbieralem, ale z tego co pamietam to tam chyba jest wyzlobienie na zacisku, w ktore wchodzi ta gumka. Oczywiscie dalej niz krawedz zacisku nie wejdzie. Tam juz tloczek powinien scisle przylegac do sciany zacisku. Ale chyba najlepiej popatrzec jak teraz jest zlozone i wszystko bedzie jasne. Jak zdejmiesz zacisk z tarczy to wszystko zobaczycz. Tylko dalej nie wiem po co chcesz zmieniac te gumki. Jak sa cale i nic nie blokuje tloczka to lepiej nie ruszac.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Czyli wyciągnięcie tłoczka to nie jest żadna filozofia? Trzeba tylko całkiem ściągnąć zacisk i jakoś wypchać tłoczek np sprężarka?
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Czyli wyciągnięcie tłoczka to nie jest żadna filozofia? Trzeba tylko całkiem ściągnąć zacisk i jakoś wypchać tłoczek np sprężarka?

jak jeszcze masz podłączone przewody hamulcowe to śmiało możesz wypchnąć tłoczek poprzez pompowanie pedałem hamulca :-) tak jest najprościej i najszybciej - polecam :8)

marzenie : E34 M5

http://img266.imageshack.us/img266/9927/540podpisnj4.jpg