Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam dylemat,

mogę wykupić ubezpieczenie z wariantem likwidacji wraz z nowymi częściami lub używanymi

kwota ok. 1400zł z używanymi,

kwota ok. 2300zł z nowymi,

jaką opcję powinienem wybrać ?

od 7 lat nie miałem kolicji z mojej winy,

czy warto nadpłacać ???

koszty naprawy oraz ewentualnej kradzieży są zwracane w obydwóch opcjach takie same, różnica tylko w używanych częściach :-(

co radzicie ?

ps. robię rocznie zaledwie 15-16 tys. km

Opublikowano
Witam,

mam dylemat,

mogę wykupić ubezpieczenie z wariantem likwidacji wraz z nowymi częściami lub używanymi

kwota ok. 1400zł z używanymi,

kwota ok. 2300zł z nowymi,

jaką opcję powinienem wybrać ?

od 7 lat nie miałem kolicji z mojej winy,

czy warto nadpłacać ???

koszty naprawy oraz ewentualnej kradzieży są zwracane w obydwóch opcjach takie same, różnica tylko w używanych częściach :-(

co radzicie ?

ps. robię rocznie zaledwie 15-16 tys. km

Ja mam wykupioną amortyzację i zniesiony udział własny.

Wykupienie amoprtyzacji to dobra rzecz w autach drogich, gdzie ceny niektórych elementów osiągają wysokie poziomy.

Pzdr,

P.S. róznica kwot nie jest duża więc jak dla mnie wykupiona amortyzacja.

• 1 rok później...
Opublikowano
zależy z którego roku jest autko. Jak dla mnie starsze autka niż 5 lat to można odpuścić sobie tą amortyzację - w przypadku stłuczki i tak się części szuka na allegro więc powinno po naprawie jeszcze trochę kasy zostać w kieszeni. Jednak oczywiście może się też tak zdarzyć, że wypłacone pieniądze nie wystarczą ci na naprawę pojazdu. Jeżeli celem ma być święty spokój - to bierz ze zniesioną amortyzacją. Jeżeli celem jest jak najniższa składka to bierze z wprowadzoną amortyzacją :)
Opublikowano
proponuje tanszą wersje, ostatnio zgłaszałem szkode i powiedzieli ze dostane za nowe cześci ale jak oddam auto do naprawy bezgotówkowej a jezeli chce gotówke to kwota jest mniejsza o jakies 30%
Opublikowano
roy nie wszędzie tak jest - w niektórych TU określasz przy zawieraniu polisy jaką chcesz opcję ubezpieczenia. W PZU też tak masz - wariant "warsztat" i wariant "wycena". Warsztat to zniesiona amortyza i ewentualna opcja że bierzesz sobie z potrąceniem części wypłatę w kieszeń. W wariancie "wycena" dostajesz tylko w kieszeń z potrąceniem części.