Skocz do zawartości

błąd bremsbelag prufen plus czerwona kontrolka hamulca/kroki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam forumowiczow ponownie, dzis wyskoczyl mi komunikat błędu pt. BREMSBELAG PRUFEN, chodzi z tego co pamietam o klocki hamulcowe bądź płyn hamulcowy, razem z tym błędem zapaliła się kontrolka hamulca ta czerwona z wykrzyknikiem po prawo. Teraz pytania...

Gdzie znajde ten zbiorniczek od płynu hamulcowego czy mógł on sobie ubyć od tak i poprostu trzeba dolać czy mogł sie skonczyc np z jakiejs przyczyny wycieku i dlatego wyskoczyl blad czy poprostu klocki sie konczą czy moze tylko czujnik na to wskazuje a klocki mogą byc jeszcze ok... ? prosze o szybką pomoc bo wybieram sie w trasy i zeby nie bylo zonka :P

Opublikowano
To napewno konczą sie klocki, Koszt na allegro 190 zł ate. Ja mam do wymiany tez tarcze, wiec z ciekawosci testuje ile da sie zrobic jeszcze km po zaswieceniu sie tego komunikatu. Narazie zrobiłem ponad 2 tysiace i jeszcze nic nie trze. Jak masz do wymiany też tarcze to ni kupuj innycc jak ate. Nie sa tanie bo za sztuke trzeba dac 190zl ale masz pewnosc, ze po pierwszym silniejszym hamowaniu ci sie nie odkształca. Pamietaj, to jest czesta przyczyna drgan na kierownicy przy hamowaniu. Lepiej zainwestowac. Ja własnie czekam na przesyłke.
Opublikowano

jeśli świeci kontrolka z wykrzyknikiem to poziom płynu hamulcowego jest niewłaściwy. Zbiornik masz pod lewym mikrofiltrem. Przyczyną "nawiania" płynu może być np. uszkodzenie przewodu hamulcowego.

Te same objawy miałem w maju br. Nie odczuwalem ani słabszego hamowania ani twardego hamulca... nic. Tylko zaświeciła kontrolka. Lewy tylny przewód okazał się być nieszczelny. koszt to 120 z wymianą.

Jakkolwiek sam napis Bremsbelag wskazuje na klocki hamulcowe - jeśli klocki są w dobrym stanie, to czy czujniki są ok? może przewód czujnika przy obecnej pogodzie gdzieś złapał wilgoci?

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)