Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Planuję na jutro wymianę sprzęgła i zastanawiam się co byście polecili do E34 2.0i 24V '91 skrzynia manualna. Zależy mi, żeby nie było za drogie, a dobre. Moje propozycje to Sachs i Valeo. Może BMW ma jakieś inne preferowane sprzęgła, dlatego chciałbym się czegoś dowiedzieć w tym temacie. Chciałbym kupić takie, żeby na jakiś czas mieć spokój. Aha jeszcze jedno pytanie cz podczas wymiany sprzęgła jest coś co trzeba wymienić obowiązkowo?? >>np.podczas wymiany oleju w silniku obowiązkowo trzeba wymienić filtr oleju cz podczas wymiany sprzegła też jest coś co należy obowiązkowo wymienić??<<

Z góry dzięki i pozdrawiam

P.S.

Sorry za lekkie zamotanie, ale chyba każdy skumał co jest 5 ;)

Opublikowano
te firmy kyore wymieniłes sa dobre i jeszcze może byc LUK idzie na pierwszy montaz , wymieniasz cały komplet :tarcza ,docisk oraz łożysko , dobrze jest także oczyscic i przesmarowac elementy ruchome mechanizmu sprzegla : powierzchnie wspołpracujące dzwigni wyłączającej, wałek wielowypustowy skrzyni, nie wiem tylko czy nie bedzie ci potrzebny specjalny przyrząd do ustawienia tarczy sprzegla bo u mnie w e46 musialem miec cos takiego
Opublikowano

Możesz profilaktycznie wymienic simering na wale korbowym bo niewiele więcej pracy i kasy dołożysz a spokój na dłuższy czas i sprawdż stan łożyska w wale korbowym tego w którym osadzony jest wałek sprzęgłowy.

Tak jak bolo73 napisał przyda Ci się wałek sprzęgłowy do ustawienia tarczy.

Opublikowano

Co do simeringa na wale korbowym to musze wymienić i tak, bo tam mam delikatny wyciek :/ To też wziąłem pod uwage...

A w jakich cenach kupię takie sprzęgiełko?? Bo są strasznie duże rozpiętości cenowe i nie wiem co wybrac jaki model itp. Widziałem komplet za 400PLN, ale i widziałem również za 6000PLN :/:/:/

Opublikowano

Niedawno wymienialem.

Oryginalnie mialem od zjazdu z fabryki sprzeglo LUK'a, ktore przejechalo 240tkm.

Zamontowalem sachs'a (komplet, tarcza, lozysko, docisk)

- 489zl + 200zl robota

Nic oprocz tego nie bylo wymieniane, jesli byloby cos podejrzanego to by mi dali znac.

Moim zdaniem liczy sie jedynie luk i sachs. Z valeo to moge wziac wycieraczki :)

Innych zamiennikow sprzegla jesli dobrze wiem, nie ma.

PS. Na twoim miejscu jezdzilbym, az sie rozleci.

Objawy bedziesz mial, chrobotania, a potem pisk = lozysko w kawalkach.

Problemow ze zmiana biegu nawet przy roznych 'dzwiekach' nie mialem.

Pozdrawiam