Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opiszę to na podstawie mojego auta, w którym miałem zwykłe fotele bez żadnej elektryki. Kupiłem z podgrzewaniem i elektryczną regulacja podparcia lędźwi. W aucie pod dywanikiem (po wymontowaniu fotela na środku jest przerwa w dywaniku - tam trzeba szukać wiązki) miałem wtyczkę z podłączonymi 4 pinami.

Jeżeli jesteśmy pewni, że z fotelami jest wszystko ok, to mostkujemy piny jak na zdjęciu:

http://img222.imageshack.us/img222/8757/tn20081107691mo4.th.jpg

podłączamy wtyczkę do fotela i cieszymy się elektryczną regulacja podparcia :) (czy podgrzewanie działa nie wiem), a i dość ważna informacja - muszą być włączone przynajmniej światła pozycyjne.

Jak po tym nie działa, to sprawdzamy czy napięcie dochodzi do wtyczki na zdjęciu z numerkiem 1 i 2 (tej z fioletowym i niebieskim, ale po lewej stronie, podpisy źle zrobiłem). Jak dochodzi to łapiemy obiema rękami przewód nr 3 i kręcimy nim tak aby metalowe końcówki na jego końcach się obracały - trzeba rozruszać silniczek. U mnie po tych zabiegach podparcie zaczęło działać. :)

http://img222.imageshack.us/img222/1117/tn20081107690qz5.th.jpg

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

...co to mostkowanie ma na celu? Co to są za piny, sprawdziłeś to? Jak do tego doszedłeś (znaczy się od czego zacząć). No i przedewszystkim czy sprawdzałeś czy podgrzewanie w takiej sytuacji działa i czy nie robi żadnego zwarcia??

Może nie zabardzo zrozumiałem na co to recepna, na naprawienie regulacji jak nie działa? Czy na podłączenie jeśli nie ma kabla - bo u mnie np. tak właśnie jest, a wkleiłeś link tutaj i nie ma tu odpowiedzi na to pytanie.

Z tyłu za oparciem jest uchwyt na dwie wtyczki - jedna jest od podgrzewania, druga od regulacji lędźwi. Jeśli nie masz, trzeba pociągnąć poprostu kabel do sterownika...do tego sam doszedłem, odpowiedni kabel skąbinować - analogicznie do fotela obok (oba mam podgrzewane, u kierowcy mam lędźwie wysuwane, regulacja niestety - narazie - manualna).

Pozdrawiam.

siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]

http://bmw-diesel.pl

Opublikowano

Mostkowanie podaje napięcie, na jednym z nich jest 12V, a na drugim 0,2V, a sprawdziłem, że w tej wtyczce na oparciu też jest tylko 0,2V więc wymyśliłem, że na tamten pin trzeba podłączyć 12V - po tym zabiegu to działa, jednak wystarczy mostek tylko w jednej wtyczce, a działają oba fotele. Negatywnych skutków tego podłączenia nie odkryłem bo jeszcze z tym nie jeździłem.

Dodane 28.12.2008

Ogrzewanie również działa, negatywnych skutków nie uświadczyłem do dziś

:cool2:

• 2 lata później...
Opublikowano
witam, kolego zrobiłem tak jak pisałes, zmostkowalem te 2 piny i podgrzewanie dziala, ale el ledzwie nie. mozesz dokładniej opisać w jakich pinach sprawdzic czy dochodzi prad? a moze jakiś bezpiecznik sie spalil, orientujesz sie jakie bezpieczniki ra za to odpowiedzialne? z góry bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
Opublikowano
E34 nie mam juz od dwóch lat więc nie sprawdzę. Lędźwie nie działają ponieważ silniczki na 99% Ci się zastały, ściągnij tylną osłonę fotela i ręką pokręć za tą czarną giętką rurkę i sprawdź czy silniczek ruszy - u mnie tak się działo. A po tym zmostkowaniu wszystko to siedzi na bezpieczniku od podświetlenia zegarów.
  • 6 miesięcy temu...