Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy rozmiar 7x16 205/55/R16 podejdzie do E38?

Wiem, że powinien być profil 60, ET 20, ale bardzo trudno taki rozmiar znaleźć...

Co może ewentualnie podejść oprócz rozmiaru wzorcowego 235/60/R16?

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

hej,

ja mam zimówki w takim rozmiarze i jeździ się OK, tylko trzeba brać poprawkę na wskazywania prędkościomierza -przekłamuje o kilka km

Opublikowano
A jak wygląda auto? Czy profil 55 nie sprawia, że przestrzeń między nadkolem a kołem jest nienaturalnie duża?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Instrukcję posiadam i przy każdej okazji zaglądam :D

Moje pytanie zrodziło się jako efekt problemów ze znalezieniem rozmiarów zalecanych przez instrukcję na rynku wtórnym. Chodzi jak zwkle o pieniądze. Mam do wydania 1 500 PLN na felgi + opony i szukam lekko używanego kompletu z bieżnikiem 6-7mm, ale takich prawie nikt nie ma.

Stąd moje pytanie do ludzi, którzy jeździli E38 na 16` o profilu 55, bo takich ofert jest dużo.

Opublikowano
Najmniejszy rozmiar wg instrukcji to 215/65/16

ba! to chyba nawet zalecany rozmiar na zime. nowe Sava Eskimo zaczynaja sie od 300PLN/sztuke.

a co do felg z allegro to wydaje mi sie, ze felga 7/16/ET20 sie nie zmiesci na przedni zacisk. minimum 7i1/2. poprawcie jesli to zla informacja.

Opublikowano

Za późno :shock:

Godzinę temu zakupiłem oryginalne stalówki od E60 z oponami w rozmiarze 205/60/R16. Na miejscu, od kolegi dampa z forum (pozdrawiam!). Narazie moje odczucia są takie, że jest bardziej miękko i troszkę wygodniej, ale specjalnej różnicy w prowadzeniu (na lato mam 235/50/R18 przód i 255/45/R18 tył) w sumie nie zauważyłem. Pewnie zauważe ją wiosną wracając do osiemnastek :cool2:

Opublikowano

Dokładnie, różnice czuć najbardziej na wiosnę :) . A co to kół jakie kupiłeś to wg mnie 205 to stanowczo za wąska opona przy takiej mocy, a na pewno za niski profil. Profil 60 powinien byc przy szerokosci 235, przy 215 powinno byc 65, wiec przy 205 tez 65 albo i wiecej.

Lato mam dokladnie tak jak ty, na zime miałem 215. Na tą zimę założyłem 235 i jest sporo lepiej. Na 215 tylko troche wilgotno i zaraz przy ruszaniu koła traciły przyczepność. Teraz tego nie ma.

Opublikowano
ja mam na zimie 215/65r16 i wydaje mi sie najlepszym rozwiazanie przy silnikach 725/728/730/735 i waga tu ze niekazda felga 16 podjdzie do e38, niektore zaczepiaja o zacisk,
www.auto-optima.pl