Skocz do zawartości

<t>Wymieniam sonde Lambda gdy:</t>  

9 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :wink:

Coraz częściej spotykam się z opinią, że sonde Lambda należy okresowo wymieniać co każde 80.000 - 100.000 km. Z praktyki zaobserwowałem, że każdy jeździ do bólu a sondą Lambda zaczyna się interesować jak ta jest już na wykończeniu.

Jestem ciekaw jak wy podchodzicie do okresowej wymiany sondy Lambda i jakie są wasze doświadczenia w tym temacie.

Pozdrawiam Vikingb.

Opublikowano

To jest jak referendum o prywatyzacji szpitali :)

Wyedytuj opcje dla ludzi z lpg: - a po co sonda, co to takiego? :lol:

A na powaznie, przy benzynce ma to istotne znaczenie, przy lpg, zwlaszcza nie sekwencji, bez komputera, znikome.

Podejrzewam, ze i tak wiekszosc jezdzi, dopoki nie padnie, badz zacznie za duzo palic, albo wyjdzie na analizatorze spalin...

W wiekszosci polskich bmw uwazam, ze jest to niesprawne, a jesli sprawne to juz przekroczylo 2/3 krotnie swoja zywotnosc...

Pozdrawiam
Opublikowano
Chciałem się wyrazić, ale się powstrzymałem.

A czemu?

Cos masz nie tak z sonda?

Mow smialo, nie boj sie :mrgreen:

Mój ma przebieg ponad 330 tys.km i nigdy nie miałem problemu z sondą. ( Odpukać w niemalowane Neutral )

A moj neicale 250 i mam walnieta sonde, ale narazie nie wymieniam, bo zwyczajnie mam inne zajecia, przeplywka sprawna lezy, tylko trza podlaczyc, i bedzie smigal na pb. A na lpg mi sonda na pierwsze 2km do rozruchu sprawnie dzialajaca w pelni nie potrzebna...

Trzeba tez wziac pod uwage, ze niektore modele maja wiecej niz jedna sonde i wtedy zaczyna sie zabawa :)

Pozdrawiam
Opublikowano
po takiej zachęcie powiem. Profilaktyczna wymiana jest psu na budę i zbędnym wydawaniem forsy - podobnie jak profilaktyczna wymiana zawieszenia.
PawełH
Opublikowano
po takiej zachęcie powiem. Profilaktyczna wymiana jest psu na budę i zbędnym wydawaniem forsy - podobnie jak profilaktyczna wymiana zawieszenia.

dokładnie tak

wymienisz po 80ooo a ta nowa to już nie to samo co na pierwszy montaż i powiedzmy że padnie po 30ooo a na pierwszej zrobisz przynajmniej 200ooo

to tak jak ja już pytałem kilka razy czy ktoś z tych co dbają o auto wymienia w TDSie wtryski regularnie co 100ooo ...