Skocz do zawartości

Co wybrać E46 330d touring 2005r. czy E91 320d touring 2006r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, stoję przed takim dylematem /jak w temacie/. Szukam auta z nawigacją, tempomatem, grzanymi fotelami. czytałem tu dużo na ten temat ale chyba nie ma porównania tych dwóch aut z tymi silnikami.

Miałem poprzednio E34 tourind 2,5 tds automat z 95roku. Był niezły ale trochę za duży i za ciężki, no i miał spory apetyt szczególnie zimą na krótkich odcinkach. Teraz lata gdzieś po Warszawie.

Potrzebny mi niezawodny samochód typu kombi /musi się zmieścić wózek dla dziecka i podręczna kosmetyczka żony /jakieś 40 kg :D / i czasami też trzeba coś większego przewieść. W większości /ok 70%/ to jazda po mieście ale czasem jadę gdzieś w dłuższą trasę /raz w miesiącu/. Styl jazdy raczej umiarkowany - nie muszę już palić gumy ze świateł ale lubię mieć zapas mocy do wyprzedzania przy np 100km/h. Akceptuję spalanie w mieście około 9l, na trasie 5-6l. Wolę diesla bo lubię jak się dobrze zbiera od dołu, poczytałem sobie trochę i wydaje mi się, że najbliższe moim oczekiwaniom są właśnie takie dwa auta: E46 330d touring z 2005r. czy E91 320d touring z 2006r. Cenowo mniej więcej są zbliżone. To jednak dwa różne samochody dwa różne silniki.

Osiągi są ważne ale nie najważniejsze, doceniam bogate wyposażenie które nie nawala z byle powodu, lubię też dobre materiały wykończeniowe.

Poszukiwania ograniczyłem głównie do mobile.de.

Poproszę o Wasze opinie w tej sprawie.

Opublikowano
Nastepca e46 czyliu e91 to wedlug mnie sliczne auto. Jak piszesz sprawa ceny jest nie gra roli, oba sa za taka sama kase. Ja kosztem silnika wybralbym mlodsze e91.
Opublikowano

jezeli sa w tej samej cenie to sie nie zastanawiaj tylko bierz E91! Przeciez to juz zupelnie nowy model. 320d + program i bedziesz zadowolony

pozdrawiam

Opublikowano

cenowo mniej więcej zblizone:)

troche mi sie nie chce wierzyc

bo e46 to 14-15 kola euro, a e91 to juz ponad 17000 z 2006 roku :roll:

chyba ze sie myle, ale obserwuje ostatnio rynek:)

ale nie wiem sam, ogolnie bralbym nowszy model, ale powiem szczerze ze jak w m-pakiecie mialbym do wyboru e46 3,0 i zwykle e91 to wybralbym na bank to pierwsze:)

ale gdyby jednak roznica w cenie byla tak jak mowisz znikoma, w co az mi sie nie chce wierzyc (no chyba ze ok 12 tysiecy pln) to malo, to bralbym to drugie:)

Opublikowano
mam nadzieję że masz już to ojro bo złoty strasznie osłabł , poza tym przelicz sam , chcesz sprowadzić , za 2.0 zapłącisz 3,5% akcyzy a za 3.0 już 13,5% więc teoretycznie tanszy model E46 w rzeczywistości może okazać się droższy znając nasz cennik z Eurotaxu policzą pewnie od 60tyś zł / rocznik młody / 13,5% akcyzy za 3.0 a za 2.0 jedyne 3.5% - to daje jednoznaczny wybór , nie dość że model nowszy E91 to tańszy w opłatach a możliwe że ogólnie wyjdzie taniej, jeszcze zapytam , czy jeżdziłeś kiedyś schipowanym 2.0d ? jeżeli nie to uwierz mi że taki w modelu E91 spokojnie daje radę jednostce 3.0d w E46 w serii :mrgreen: no i to już CR III generacji :D
Opublikowano

No tak , jesli sprowadzanie to za e91 320D od 1995ccm oddasz 3,1% Akcyzy , mozesz tez ewentualnie wziasc 318D tez 1995ccm ale koni 122

patrzac po autoscout24 to za 15 tys e juz cos sie upoluje ale trzeba szukac i wziasc pod uwage , ze te auta maja najechane swoje

Opublikowano
  • Autor

No to chyba już wszystko jasne.

320d powinno być, w świetle tego co piszecie, ok.

Dzięki za opinie i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiająca jest jeszcze jedna rzecz - czy pomiędzy E46 a E91 jest tak duży przeskok technologiczny?

Czym z grubsza się różni CR II i CR III?

Czy do nowego modelu projektanci przyłożyli się równie dobrze jak do E46?

Opublikowano
mysle ze bmw dobrze przyklada sie do swoich nowych modeli , na pewno przeskok w cenie czesci zamiennych bedzie duzy ale to niestety cena nowych modeli