Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

sprowadziłem sobie bmw 316 1995 rok compact powypadkowy, jest aktualnie składany, ale próbowaliśmy go odpalić i nie chce. Wogóle nie kręci rozrusznik, wydawać by się mogło że coś odcina zapłon. Czy w tym roku w seryjnym wyposażeniu był immoblilser? bo na kluczyku nie widać ani żadnego przycisku a mam oryginalne kluczyki i plastikowy wzornik. Co może być przyczyną? Deska się pali, wszystkie kontrolki też, ale nie odpala.

pozdrawiam

Opublikowano
immobiliser to raczej nie bedzie bo rozrusznik krecilby ale nie doszlo by do zaplonu. a wczesniej palił?? moze jakies kable nie są podpiete od zasilania. a moze rozrusznik spalony.
Opublikowano
rozrusznik coś kręci ale tylko jak go się zwiera "na krótko", wcześniej nie było możliwości sprawdzenia. Mialem w 318 91 rok immobiliser i jak go nie rozkodowałem to były takie same objawy jak teraz
Opublikowano
chciałem jeszcze dodać: jeszcze jest dziwny objaw, jak przekręcę kluczyk kontrolki gasną, ale wskaźnik paliwa wskazuje pełny bak i po 4 sekundach spada na 0 na 1 sekundę i potem znowu wskazuje pełny bak i potem znowu na 0 i tak w kółko... co może być nie tak?
Opublikowano
u mnie bylo podobnie na poczatku ale przyczyna byla bardzo prosta do wykrycia (zasniedziale klemy) deska sie swiecila ale podczas przekrecania slychac bylo tylko pstrykniecie ;) i nie krecil rozrusznik wyczyscielm mocna przykrecilem i juz bylo dobrze ale u Ciebie pewnie przyczyne trzeba szukac gdzie indziej. co do immobilisera to wyadawało mi sie ze jego funkcją jest odciecie zapłonu. ale skoro miales tak w poprzednim aucie to moze sprobuj rozwiazac problem tym samym sposobem. pzdr
Opublikowano
Mi to pachnie awarią komputera, ale pewien nie jestem. Może masz możliwość podpięcia się pod komputer? Nic by to nie zaszkodziło, a może pomóc.
Opublikowano
mi też kolega mówił że może to być komputer tym bardziej, że blacharz który to robił - spawał nie odłączył komputera, a znajomy mówił że podczas spawania musi być odłączony komputer bo może się uszkodzić. Poza tym chciałem napisać, że samochód chcemy próbnie odpalić, nie jest podłączony ani filtr powietrza, ani chłodnica - czy to może mieć wpływ?
Opublikowano
Masz na bank EWS to jest immobilajzer BMW jak sie wysypał to nie jest wesoło wrazie co pisz na PW to postaram ci sie pomóc.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Zgadza się, ja też mam fabryczny immobiliser i jeśli jest aktywny mogę przekręcić kluczyk, zapalą się kontrolki ale silnika nie odpalisz. Wydaje mi się że będziesz się musiał przejechać do serwisu z numerem nadwozia.
Opublikowano
Przychodzi mi do głowy jeszcze taki "patent" jak bezwładnościowy wyłącznik odcinający prąd po wypadku. Tylko pytanie czy E36 z 1995 roku ma coś takiego :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...blacharz który to robił - spawał nie odłączył komputera, a znajomy mówił że podczas spawania musi być odłączony komputer bo może się uszkodzić.

Toś se panie wziął 'fest' blacharza. :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten komentarz powyżej był zbędny, proszę nie zaśmiecaj mojego topicu!!!

Zbędny jak zbędny ciekawe jaką będziesz miał minę jak się wyjdzie usterka elektroniki, a mechanik zrobi :nienie: bo przecież auto wcześniej nie było sprawdzone. Przez jego głupote możesz mieć niezłe problemy, a dojście do tego czy wcześniej było OK czy nie jest raczej niemożliwe.