Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie czy 528 E39 manulal to dobry silnik slyszalem ze jest w miare oszczedny jak na bmw i ma dobre osiagi jakie spalnie itp w poruwnaniu do 540 automat. :roll:
Opublikowano
Witam mam pytanie czy 528 E39 manulal to dobry silnik slyszalem ze jest w miare oszczedny jak na bmw i ma dobre osiagi jakie spalnie itp w poruwnaniu do 540 automat. :roll:

Ja mialem duzy dylemat bo wczesniej jezdzilem 5-litrowym mesiem, ale

dobijaly mnie koszty. Nie gazuje aut wiec zdecydowalem sie na 528

nie jest to jakis totalny odrzutowiec ale wystarczy do bardzo sprawnego

i komfortowego przemieszczania sie. Jezdze dosyc dziko wiec w miescie

pali mi 15-16l/100, w trasie raczej sie nie wyglupiam i np podczas ostatniego weekendu do Sopotu i spowrotem wzial 9 litrow. 540 na pewno

jesli chodzi o walory trakcyjne bedzie rewelacyjny, tu nie mam zadnych

watpliwosci, ale zuzycie paliwa bedzie odpowiednio wieksze. Moze jak

ceny paliw sie uspokoja to pomysle o zmianie ;)

No i oczywiscie na dzwiek v-osemki wlosy mi sie jeza :) ale co jak co

ale rzedowe szostki tez BMW spod ogona nie wypadly ;)

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

jak ci bierze 16 litrow w miescie, to znaczy ze pali dosyc duzo

moja v8 3 litry pali 17

cos mi sie wydaje ze 540 wypije ci z litr wiecej z racji ze ma duzy monet obrotowy, nowoczesny silnik m62 a power w ogole nie do porowania

528 musisz na pewno duzo wyzej krecic od 4 litry m62

ktory ma bardzo duzy moment, i nie zdziwil bym sie jakby 540 wypila tylko litr wiecej

silnik wiekszy, ale kreci sie wolniej :)

te 4.4 silniki m62 pala mniej od 4 litrow m60

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Przy takiej samej eksploatacji 540 od 528 zużyje przynajmniej ze 1.5-2l więcej (może jedynie na trasie jakieś 1l, ale po mieście spokojnie 2-3l więcej). 4.4l potrafi spalić po mieście przy ostrej jeżdzie i 18-20l/100km (ale to wszystko zależy od miasta ... no i jak ostro ...).

Te różnice w zużyciu, podwierdzają także dane katalogowe. (a przy okazji - 3.5l V8 spala ok. 1l mniej od 4.4l ...)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyjemności zazwyczaj tanie nie są. Nawet jak 540 pali 2l więcej to i tak warto wydać te pieniądze. Polecam.
Opublikowano
Przyjemności zazwyczaj tanie nie są. Nawet jak 540 pali 2l więcej to i tak warto wydać te pieniądze. Polecam.

A, to oczywiście, inna sprawa ;) :lol: Lecz to już kwestia, czy ktoś się "lubuje" w takiej droższej przyjemności :lol: ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
jak ci bierze 16 litrow w miescie, to znaczy ze pali dosyc duzo

moja v8 3 litry pali 17

cos mi sie wydaje ze 540 wypije ci z litr wiecej z racji ze ma duzy monet obrotowy, nowoczesny silnik m62 a power w ogole nie do porowania

528 musisz na pewno duzo wyzej krecic od 4 litry m62

ktory ma bardzo duzy moment, i nie zdziwil bym sie jakby 540 wypila tylko litr wiecej

silnik wiekszy, ale kreci sie wolniej :)

te 4.4 silniki m62 pala mniej od 4 litrow m60

Powiedzmy tak. Mi KAZDY samochod ktory mialem w reku palil o

poltora do dwoch litrow wiecxej niz to co pismaki twierdza przy

"bardzo ostrej jezdzie". vectra 1.8 palila mi 12.5, AMG palil 24.

taka noga, taki lajf. moje smaochody witaja sie z ogranicznikiem

na polu obrotomierza kilkanascie razy dziennie i sadze ze 540 wzial

by nalezycie ile trzeba przy takiej jezdzie czyli w okolicach 19-20l

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
psychop dzisiaj jeździłem u Wróbla na tak zwanej "rozecie" , przy naprawdę ostrej jeździe to komputer mi pokazał 39.5 l ( skasowałm przed startem, przejechałem jakieś 13-15 km i to jest średnia z tej próby ). Normalne spalanie przy jeździe po mieście 16-19l, trasa 11-12 l ( jadąc równo ok.120-140 km/h spalanie spada do 9 l ). bejcaa moja rada jest prosta, przejedź się 528 i 540, na 100% kupisz 540 :D
Opublikowano
psychop dzisiaj jeździłem u Wróbla na tak zwanej "rozecie" , przy naprawdę ostrej jeździe to komputer mi pokazał 39.5 l ( skasowałm przed startem, przejechałem jakieś 13-15 km i to jest średnia z tej próby ). Normalne spalanie przy jeździe po mieście 16-19l, trasa 11-12 l ( jadąc równo ok.120-140 km/h spalanie spada do 9 l ). bejcaa moja rada jest prosta, przejedź się 528 i 540, na 100% kupisz 540 :D

Ja bym sie pomienial ma 540, ale

w tej chwili po prostu mnie nie stac - palil bym naprawde kolo 20 mysle

przy mojej jezdzie. Plus znalezienie jakiegokolwiek egzemplarza e39

w takim stanie jak trafilem 528 graniczy z cudem (uwierz mi) nie

wspominajac juz konkretnie o 540.

ale oczywiscie temat zostaje na przyszlosc i pewnie to bedzie kierunek

w ktorym zmigruje. Z drugiej strony najezdzilem sie hotrodami i juz

az tak mnie to nie kreci ;)

no a kolega niech wybierze co mu bardizej pasi