Skocz do zawartości

Przebieg i stan silnika a rodzaj i typ oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW E39 530dA z 2001. Auto ma stan licznika 174000 ale myśle że jest + 100tys czyli jakieś 274 tys km. Wczoraj padła mi prawdopodobnie turbina i nie wiem czy to nie jest wina oleju. Wcześniej zalewany był olejem CASTROL 0W30 LONGLIFE teraz zalałem olejem CASTROL EDGE RS 0W40. Co myślicie czy zmienić olej na półsyntetyk?? Czy olej który zalałem nie jest zbyt dobry?? Może silnik potrzebuje już półsyntetyka?? Czekam na wasze porady

Wizyta na stacji benzynowej - 300 zł

Zakupy w sklepie motoryzacyjnym - 1000 zł

Jazda BMW - bezcenne

Opublikowano
a masz wycieki ? Dużo znika pomiędzy wymianami ? Olej półsyntetyczny nie jest najlepszym rozwiązaniem, inaczej było z autkami przed liftem wtedy normy były luźniejsze :)
Opublikowano
Od wymiany do wymiany ok 20 tys km nie musze dolewać wręcz stan jest prawie taki sam, są jakieś minimalne ubytki, ale nie dolewałem nigdy

Wizyta na stacji benzynowej - 300 zł

Zakupy w sklepie motoryzacyjnym - 1000 zł

Jazda BMW - bezcenne

Opublikowano
z tego co się orientuję to i tak zalałeś troszeczkę gęściejszy ale nadal spełniający normy LL 04 więc wszystko ok, jeśli silnik będzie chodził dobrze to niczym się nie przejmuj.