Skocz do zawartości

zimny lepiej ciagnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam 530d mam nakulane 220tkm na zimnym silniku auto lepiej ciagnie przyspiesza nie jest to jakas znaczaca roznica ale jednak czy tez tak macie w swoich betkach? pozdro
Opublikowano
co prawda mam benzynkę ale mam to samo jak opisujesz a czemu taksie dzieje to nie wiem i nie jest to wina visco ktore sie zalącza mowie tutaj o sytuacji kiedy visco sie nie włącza
Opublikowano
stare dieslaki jak sie rozgrzaly to lepiej smigaly nie wiem wlasnie jak z tymi nowymi, teoretycznie zimny silnik zimne powietrze dolotowe wiecej tlenu w powietrzu wieksza moc, teoretycznie.z kolei zimny silnik, olej stawia wieksze opory sam juz nie wiem moze ktos na temat
Opublikowano
moze jakiś czujnik nie wiem sam, niech wypowie się odnosnie tematu ktos bardziej zorientowany, ogólnie spotkałem sie juz z wieloma tego typu problemami zarówno związanych z silnikami diesla i benzynki
Opublikowano
moze jakiś czujnik ...

Czujnik temperatury motorka, według jego danych ecu reguluje ilość paliwa, na zimnym dawka jest większa.

W dizelku tego nie zauważyłem w benzynce owszem.

Opublikowano
moze jakiś czujnik ...

Czujnik temperatury motorka, według jego danych ecu reguluje ilość paliwa, na zimnym dawka jest większa.

W dizelku tego nie zauważyłem w benzynce owszem.

i co proponujesz ? jak to sprawdzic czy jest jakis miarodajny sposob aby to sprawdzic i zakwalifikowac do wymiany, byłem na kompie jakis czas temu i zadnych błędów

Opublikowano
i co proponujesz ? jak to sprawdzic czy jest jakis miarodajny sposob aby to sprawdzic i zakwalifikowac do wymiany, byłem na kompie jakis czas temu i zadnych błędów

Nic nie proponuję, bo to co napisałem wcale nie oznacza że coś rzeczywiście niedomaga. Jak różnica jest niewielka to nic bym nie robił tylko jeździł.

Mnie ostatnio zaproponowano na tym forum zmierzenie czasu przyspieszania do setki i okazało się że jest jak fabryka chciała :] no może odrobinę gorzej ale auto ma nakulane prawie 300k.