Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbliża mi się wymiana oleju z tego co tu czytam najlepiej wlać

Mobil 1 5W30 lub 0W 40 i taki właśnie chce zalać któryś z syntetyków.

Z tego co mówił mi poprzedni właściciel on zalewał półsyntetyk prawdopodobnie Castrol.

Moje pytanie czy mogę zamienić teraz z półsyntetyka na syntetyk i czy nie będzie żadnych skutków w silniku?Bo z pewnego źródła slyszałem że syntetyk teraz może zbyt mocno wypłukac silnik.Nie wiem czy to prawda.

Przebieg mam 130 tyś czyli nie dużo no chyba że był cofany ale nie sądze.

Pozdrawiam :hand:

Opublikowano

syntetyk lej miałem e36 316i i do przebiegu 255tyś lałem tyko pełny syntetyk i nic się niewypłukało , według kśiążki sewisowej w pierwszych e46 wystarczy longlife 98 miałem taką norme w e46 323i z 1998 , teraz mam 320d z 2002 podają longlife 02

:D :D :D

Opublikowano

Przebieg mam 130 tyś czyli nie dużo no chyba że był cofany ale nie sądze.

:hand:

130tys km to chyba autko było uzywane tylko do sklepu i na weekendowe przejażdzki. :D a tak na poważnie ja leje 5w40 i jest dobrze :)

Opublikowano
Poprzedni właściciel mojego autka zalewał castrol magnatec 10w40, czyli półsyntetyk. Nie wiem co zalewał Niemiec jeszcze przed nim, ale ja wlałem castrol edge sport 0w40 i wszystko jest jak najbardziej ok. Pzdr

było:

e30 2,0i touring /e30 1,8i coupe /e30 2,5i sedan / e36 323i coupe / e39 523i sedan / e39 525i