Skocz do zawartości

m30 jak wymontować zawory?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
hej mam glupie pytanko. jestem w trakcie remontu glowicy silnika m30b35 dzis wymontowalem z niej walek rozrzadu wraz z dzwigienkami i reszta tego calego ustrojstwa, jednak nie mam koncepcji jak wymontowac zawory wraz ze sprezynami z glowicy??? pozdrawiam dzieki za porady
Opublikowano

Potrzebny ci będzie ściągacz do sprężyn zaworowych,musisz nacisnąć sprężynę zaworową(ugięcie sprężyny) wtedy możesz wyjąć zabezpieczenia,sprężyna zejdzie i zawór z drugiej strony głowicy też.Ściągacz wygląda tak

http://moto.allegro.pl/item452576496_sciagacz_sprezyn_zaworowych_6_12_24v_promocja.html

Nur bmw e32
Opublikowano
Tak jak Ci wczoraj mówiłem kawałek rurki i młotek :roll2:
Opublikowano

Problematyczne ale się da :8) Poza tym temat dotyczy wymontowania :mrgreen: Fajne te ściągacze ale kupować je za 150zł ile on jeszcze w życiu będzie rozbierał/składał głowic.

Na złożenie podjedzie do jakiegoś warsztatu/forumowicza użyczą mu narzędzia.

Opublikowano
Da się a jakże :D składałem głowicę od focusa po włożeniu 8 wydechowych przy użyciu częściowo naciętej rurki ręka bolała mnie tydzień,a odcisk schodził dwa.
Opublikowano
Nie drutujcie :twisted: ,za pomocą rurki można było ściągąć i zakładać sprężyny zaworowe w maluchu,gdzie sprężyny były bardzo miękkie,w m30 są piekielnie wytrzymałe i twarde.Mocne uderzenie młotka w rurkę nie gwarantuje,że sprężyna zejdzie,bo z regóły zabezpieczenia są dosłownie przylepione do trzonka zaworu.dobrus zrób to jak należy czyli za pomocą ściągacza,nie namęczysz się tyle i nie uszkodzisz głowicy.
Nur bmw e32
Opublikowano
Jedz do zakladu jakiegos i tyle, jak nie beda chcieli zapodac to powiedz, ze wpadniesz z glowica i sam to zrobisz, to pomaga i najczesciej pozyczaja klucz za jakis zastaw pieniezny ;)